Прокуратурата иска запор за почти 14 млн. лв. върху собственост на Марешки

OFFNews 30 юни 2015 в 17:26 6132 1

Веселин Марешки

Окръжна прокуратура Варна поискала от Апелативния съд в града запор на банкови и разплащателни сметки, както и на акции в различни дружества на бизнесмена Веселин Марешки, които са за над 13 млн. и 600 хиляди лева. 

Искането за налагане на обезпечителните мерки вече беше отхвърлено от Варненския окръжен съд, а държавното обвинение обжалва решението пред Апелативния съд.

Марешки бе подведен под съдебна отговорност като обвиняем по досъдебно производство за изнудване - през есента на миналата година, за да принуди Асен Миланов да плати дължим наем от 10 000 лева за прилежащи части и тераса към ресторанта "Ред хот пица", Марешки го заплашил с увреждане на имуществото. 

Разследването установило, че за да постигне целта си Веселин Марешки е спрял електрическото захранване на ресторанта и частично е съборил незаконно изградената тента. Освен това той  влязъл във физически конфликт. Марешки успял да унищожи имущество на "Ред хот пица" в размер на 14 802 лева.

Именно това бил поводът прокуратурата във Варна да поискала от Окръжния съд в града да наложи запор на банкови и разплащателни сметки на Марешки, на акции в две дружества за повече от 13.6 млн. лв., както и на част от хотел, който е в строеж.

Варненският окръжен съд (ВОС) обаче не уважил искането, защото преценил, че няма убедителни доказателства, които да водят към извода, че Марешки е осъществил заплаха. Община Варна била направила предписание за събаряне на тента, защото била незаконна. 

Днес Апелативният съд във Варна се е запознал с протеста на Окръжна прокуратура срещу решението на първата инстанция. В него се посочва, че през м. Март тази година Марешки е прехвърлил търговски дялове в над 100 дружества на свои родственици.

Обвинението настоява за налагане на своевременни обезпечителни мерки до приключване на наказателното производство спрямо бизнесмена и посочва банкови сметки, акции и ограничено вещно право на строеж, собственост на Веселин Марешки, спрямо които да бъдат определени обезпечителни мерки.

Защитата на бизнесмена поиска от втората съдебна инстанция да бъде потвърдено определението на ВОС и посочи, че прокуратурата не е събрала доказателства кой е собственик на акциите от двете дружества, чийто запор се иска.

Адвокатът на Марешки посочи, че имуществената вреда е в размер на 14 800 лева, а претендираният запор е за повече от 13 млн. лева.

Очаква се Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови