Приспиването на здрави животни е честа практика в зоопаркове в Европа

Лилия Христова 27 февруари 2014 в 12:08 3287 0

Приспиването на здрави животни е честа практика в зоопаркове в Европа

Когато в Копенхагенския зоопарк убиха здраво жирафче по-рано този месец, света беше потресен от това деяние. Това обаче се оказва съвсем честа практика и тази съдба обаче сполетява всяка година хиляди животни, отглеждани в зоологически градини в Европа, съобщи Би Би Си.

“Тази информация не трябва да излиза извън Дания. Ние всички знаем, че това се прави всеки ден“, каза научният директор на зоопаркът в Копенхаген Бенгт Холст. Той добави, че това се случвало сравнително често и в зоопарка всяка година биват приспивани около 20-30 животни.

В друг датски зоопарк, само 2 седмици след приспиването на жирафа Мариус, са били евтаназирани два лъва.

„В момента в зоопарка има около 2 000. Броят е на евтаназираните от тях на година е около 10, което е сравнително малък брой в сравнение“, каза от своя страна кураторът на Оденския зоопарк Майкъл Соренсън.

В Европа има 340 зоопарка, които принадлежат към Европейската асоциация на зоологическите градини и терариуми (EAZA). Всеки един от тях трябва да води подробен отчет за състоянието на животните, които се помещават в него, като попълват родословна книга, в която фигурират инвентаризациите на всеки вид, както и неговите раждане и смърт. Организацията обаче не публикува никъде броят на евтаназираните „излишни“ животни, които според независими изчисления са между 3 000 - 5 000 годишно. Един внимателен преглед на родословните книги без съмнение би показал много по-ясно точният брой на проспиваните животни. Понякога обаче животните биват записвани като мъртви без да се описва дали е било естествена или насилствена смърт.
По данни на Би Би Си от 2012 г. 5 жирафа са били евраназирани само в Дания. За същата година са били приспани 4 хипопотама – в Португалия, Испания, Германия и Дания. От 2000 до 2012 г. в Европа са били евтаназирани 22 зебри, 11 арабски орикса пък са били умъртвени от 2000 до 2009 г е Единбург, Ротердам, Лондон и Цюрих.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови