Приют ще дава подслон на бездомни в Пазарджик

Диана Варникова 09 юни 2022 в 15:48 2229 0

Приют

Снимка Диана Варникова

приют в Пазарджик

Приют за бездомни е открит в Пазарджик по проект на местната община.

"Община Пазарджик е в челната тройка по предоставянето на социални услуги и това се дължи на екипа на общинската администрация", коментира при откриването на новопостроената сграда кметът Тодор Попов.

В новата социална услуга ще могат да намерят подслон пълнолетни, останали без дом и семейства.

Капацитетът на приюта е 25 души, а потребителите ще могат да използват услугата не повече от 3 месеца за календарната година за определена част от денонощието – от 17 ч. до 10 ч. В услугата се предлага медицинско наблюдение, социално-психологическо консултиране, както и храна - закуска и вечеря.

В приюта ще се предлага комплекс от дейности за подкрепа на бездомните и техните семейства. Това е част от превантивната политика на местната власт, насочена към подобряване качеството на живот на безпризорните и просещи хора с цел предотвратяване на повторното им връщане на улицата и откъсване от неблагоприятната среда.

Строително-монтажните работи по сградата са за 740 040,20 лв. без ДДС, които са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и е на стойност над милион и половина лева. От сумата 232 402,90 лв. са национално съфинансиране, а 1,3 млн. лв. е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие.

В общината в Пазарджик функционира и приют за деца, скитащи по улиците или за родители с хронични заболявания и със зависимости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови