Премиера: "Жените в „Ислямска държава"

OFFNews 08 февруари 2016 в 13:23 4223 1

Премиера:

От печат излезе книгата "Жените в „Ислямска държава“ с автори проф. дпн Татяна Дронзина и Явор Райчев, магистър по международни и европейски отношения от университета в Линшопинг, Швеция. Изследването представлява опит за обяснение и осмисляне на статуса на жените в джихадистката групировка.

Авторите търсят отговор на въпроса: с какво една толкова безчовечна интерпретация на исляма и един режим, основан на варварско тълкуване на Шериата, е успял да привлече жени от всички континенти и да ги направи част от война, която се води на хиляди километри от тях. Книгата търси отговор и на въпроса какво кара жените доброволно да жертват живота си в името на едно обществено устройство, което ги стигматизира по жесток начин само заради пола им.

В книгата подробно се изследва мотивацията за присъединяване към халифата на мъжете и жените от Европа, Централна Азия и Русия. Специално внимание се отделя и на темата за джихад ал никах, станал известен като секс джихад.

В хода на работата освен аналитични документи и открити публикации в медиите са използвани резултати от предишни теренни изследвания на авторите, интервюта с бойци, излежаващи присъди за участие в ИД, интервюта с близки на мъже и жени, избрали да се присъединят към нея, изследване на социалните профили на жени от ИД, и други текстове, основно на английски, руски и арабски език. Като основа на изследването са послужили и стотици часове видеоматериали, рекламни клипове и пропагандни филми, записи на радио и телевизионни предавания.

Официално книгата ще бъде представена във вторник от 18.00 часа в Централния военен клуб в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови