Правителството забранява износа на предпазни медицински средства и дезинфектанти

OFFNews 23 март 2020 в 15:05 2663 0

Забранява се износът на наличните запаси от предпазни медицински средства и дезинфектанти, както и техните производни без разрешение от Министерство на здравеопазването.

Това реши правителството на извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от "Дондуков" 1. 

От съобщението става ясно, че тази забрана е подлежала на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България е нотифицирала тази забрана, както и всички други държави-членки на Европейския съюз, които също са въвели подобни забрани. 

Тя е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Комисията. 

С този регламент се цели да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19.

Водата за Перник

Кабинетът даде своето съгласие "Софийска вода" да предоставя водни количества на "Водоснабдяване и канализация" – Перник, за да се осигури вода за град Перник и околните населени места.

ВиК-Перник ще може да получава вода от новоизградения водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино за период от шест месеца. 

Решението за изграждане на новия водопровод е взето във връзка със засушаването и вследствие на това настъпилата водна криза на територията на Перник. 

Водата, която ще минава по този водопровод, ще идва от водосбора към язовир Белмекен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews