Правителството пусна приложение в помощ на пострадалите от домашно насилие

OFFNews 21 декември 2023 в 15:15 1469 0

Снимка Архив

Готово е приложението в помощ на пострадалите от домашно насилие. Апликацията "Помогни ми" вече е достъпна за хората.

Приложението бе представено от министъра на външните работи Мария Габриел, на правосъдието Атанас Славов и на вътрешните работи Калин Стоянов. 

"С мобилното приложение "Помогни ми" отправяме много силно послание, че в нашето общество няма място за насилие под каквато и да е форма", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

По думите ѝ всички заедно трябва да дадем смелост на жертвите да говорят и да търсят помощ. Габриел благодари на Националното бюро за правна помощ и на "Информационно обслужване" за свършената работа по създаването на приложението, тъй като то дава много смелост на жертвите да осъществят консултации, включително онлайн при запазена анонимност.

Външният министър подчерта, че приложението далеч не изчерпва всичко необходимо, което трябва да бъде направено за защитата на жертвите на домашно насилие.

Председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева обясни, че Бюрото е държавен орган, чрез който държавата осъществява достъпа до правосъдие на хората от уязвимите социални групи.

Същата теза изрази и министърът на правосъдието Атанас Славов. Той обяви, че държавата и институциите ще се грижат за жертвите на домашно насилие и ще ги подкрепян в отстояването на техните права.

В пъти са се увеличили заявленията за правна помощ, свързани с домашно насилие, след подписването на меморандума с МВР през февруари.

Приложението

Апликацията "Помогни ми" дава възможност за достъп до всички ресорни организации, които могат да помогнат - държавни и неправителствени. Чрез приложението се предоставя информация за начините за свързване с лекари, юристи, НПО-та, държавни институции и др. 

Търсенето на помощ е разделено на области, като при всяка са изброени и институциите, към които могат да се обърнат жертвите на домашно насилие. 

Създаден е и раздел за правата на жертвите на домашно насилие. 

"Мобилното приложение дава възможност гражданите да получават бързо и лесно информация за обхвата на правна помощ у нас, стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола", подчерта Атанас Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика