Показаха новите винетки, 2 млн. на пазара от утре

Александър Новков 14 декември 2015 в 15:00 4030 5

Снимка OFFNews

Новите винетки излизат на пазара утре, на стикерите са изобразени родни архитектурни исторически паметници. 

Те бяха представени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и шефа на Агенция пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров. Стикерите са с ярък дизайн за лесно разпознаване и в тях са заложени допълнителни защити. 

Инж. Лазаров съобщи, че до момента през 2015 г. са събрани 225.5 млн. лева от винетки, което е рекордна стойност, от въвеждането през 2004 г. досега. Той каза, че през годината няма подаден нито един сигнал за фалшификация на винетни стикери.

Лазаров обясни, че всяка от новите винетки е със свой уникален сериен номер, състоящ се от два компонента. Единият е поредният номер на отпечатване, а вторият е случайно генериран код, който се пази в база данни и всеки стикер може да бъде проверен изключително лесно. Лазаров подчерта, че ясно е определено в кой регион, кои номера са разпределени.

От утре в разпространение влизат 2 млн. броя стикери, а вече има заявени предварителни поръчки. С новите винетки ще можем да се сдобием в големите бензиностанции, пунктовете на областните пътни направления и пощите.

Той обясни, че събираните до момента средства от винетки са недостатъчни за поддържането и възстановяването на пътната мрежа и обясни, че някои пътища не са ремонтирани от десетилетия. Лазаров каза, че от 2010-2011 г. насам за изграждането на нови пътища се използват еврофондовете, но те не покриват поддръжка им.

На фирмите отговарящи за поддържането на републиканската пътна мрежа са осигурени средства, за да могат пътищата ни да отговарят на европейските норми. Общата дължина на РПМ е 20 хил. километра, а годишно е необходими да бъдат генерирани 2 хил. километра, за да се запази европейският стандарт, поясни той. При най-евтиният превантивен ремонт, 1 километър струва 360 хил. лв., а при обичайните ремонтни дейности сумата е между 500-700 хил. лв. на километър. 

Министър Павлова подчерта, че ще продължи с инвестициите за развитие и поддържане на пътната мрежа. Тя обясни, че от 2009 г. насам са вложени над 3 млрд. лева в строителството на нови 300 км. магистрали и рехабилитация на над 2500 км. пътища.  

Павлова каза, че колкото повече средства се съберат от винетки, толкова повече ще се реинвестират в поддържане и ремонт на пътищата в страната и най-вече на третокласните, които са в най-лошо състояние. 

Тя обясни, че средногодишно се продават 6 млн. винетни стикери, а в момента в движение има 4 млн. автомобила.  

По отношение на глобите, министър Павлова увери, че няма да има увеличение на този етап.

Винетките ще продължат да поскъпват оттук нататък, но плавно, като за годишните сумата ще е между 5 и 10 лева, добави Павлова и каза, че още при въвеждане на тази система за заплащане на преминаването по републиканските пътища е било препоръчано цената да се актуализира всяка година с до 5 евро.

Според нея реалната цена на годишната винетка за лек автомобил в момента е 150 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!