Поредни протести срещу цената на винетките из цялата страна

OFFNews 13 декември 2015 в 16:37 5101 4

Нови протести срещу поскъпването на винетните стикери се проведоха в голяма част от страната, съобщи БНР.

В Бургас стикери с надпис "97 лв. за винетка "Не" благодаря! - Протест" бяха залепени на автомобилите , които се включиха в шествието. Както и при предишния протест в града се образува задръстване на едната лента за движение по магистрала "Тракия". От Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас обявиха, че ще атакуват в съда решението на правителството за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно.

В Добрич протестиращите изпратиха писмо до омбудсмана Мая Манолова с конкретни въпроси и молба за намеса в справедливото разрешава на спора между шофьори-данъкоплатци и министър Лиляна Павлова.

"Стига са се подигравали с нас. Това управление сутрин говори едно, вечер говори друго", бе категоричен един от протестиращите.

В Шумен десетки автомобили се включиха в протеста. С развети национални флагове и надути клаксони, колите преминаха през кв. "Тракия" по бул. "Симеон Велики" покрай Томбул джамия и сградата на община Шумен. Колоната продължи бавно по бул. "Славянски" до кръговото кръстовище на Руски паметник. Там автомобилите спряха в едната лента, като за кратко затрудниха останалите участници в движението. По-голямата част от протестиращите в Шумен бяха млади семейства, дошли с децата си. Те за пореден път заявиха, че не са съгласни с новите цени на винетките и те не отговарят на състоянието на пътищата в страната.

Втори протест срещу новите цени на винетките се състоя в Казанлък, съобщи агенция "Фокус". Начало на автомобилното шествие бе дадено в 16.00 часа от паркинга на доскорошен магазин на една от големите търговски вериги в източната част на града. Протестиращите преминаха по два от централните булеварди в Казанлък - "Александър Батенберг" и "Розова долина", като с клаксони и знамена изразиха своето недоволство от увеличаване на цената на винетните стикери. В края на протеста, участниците в него взеха решение да не закупуват скъпите винетки и ако за това им бъде съставен акт, да потърсят колективно услугите на адвокат. 

И днес протестиращите от Благоевград, Бобов Дол, Дупница, Радомир и Перник излязоха на АМ "Струма". Около 50 коли паркираха в аварийната лента в началото на лот 2 след Дупница. Протестиращите знаеха, че премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се прибират към столицата, след като откриха рехабилитираните участъци от второкласните пътища Разлог - Садово и Юндола - Разлог. Протестиращите очакваха някой от двамата да спре и да говори с тях. Но очаквано нищо такова не се случи.

В София протестът срещу цените на винетките бе доста малоброен. Водачите на едва около двайсет автомобила се събраха пред сградата на Народното събрание.

На фона на продължаващите протести министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще представи в понеделник в АПИ новите винетни стикери за 2016 г на цена от 97 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови