Почина и Терез - вторият от разградските лъвове

OFFNews 10 май 2021 в 16:26 3428 0

Снимка Big Cat Sanctuary FELIDA

И вторият лъв от Разград, изпратен на лечение в Холандия, е починал, съобщиха от спасителния център за големи котки "Фелида". Терез е издъхнал девет месеца след брат си Масуд.

"Отново сме поразени от мъка. Трябваше да се сбогуваме с любимия ни Терез, който се събра с брат си Масуд и ни остави с разбити сърца", написаха от центъра, финансиран по проект на "Четири лапи".

Двата лъва от разградския зоопарк заминаха на лечение в Холандия през февруари 2018 г., когато бяха на 5 месеца и тежаха по 20 кг, с неврологични заболявания. Тям лъвчетата бяха подложени на специализирани грижи, които им позволяват да растат, да играят и да се наслаждават на живота въпреки състоянието си.

Миналото лято здравето на Масуд се влошава дотолкова, че се налага да бъде приспан. Малко по-късно специалистите в центъра са установяват, че Терез, който също страда от неврологични проблеми, има и бъбречна недостатъчност. Това е и причината за неговата кончина. Животното отслабнало много и когато надеждата за подобрение изчезнала, той е бил умъртвен, за да бъдат прекратени болките му. "Прекратяването на страданието е последната част от грижите, които можем да предоставим на животните, които спасяваме. Това е най-трудната част от нашата работа, но е от решаващо значение за осигуряване на хуманното отношение към животните", пишат от спасителния център.

"Сърцата ни са на парчета, отново. Знаем, че Терез ще липсва на толкова много хора, които направиха спасяването му възможно. Вечно сме благодарни, че бяхме част от това. Надяваме се Терез да е усетил любовта и грижите. Сбогом, Терез, няма да бъдеш забравен. Каквото и да ви очаква сега, сигурни сме, че е заедно с Масуд", пишат служителите на холандския център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика