Плевнелиев: В България няма безработни инженери

OFFNews 23 септември 2014 в 13:34 4130 6

президентът Росен Плевнелиев

„В България днес няма безработни инженери. Заплащането на труда им не е като в други части на ЕС, но определено сме на прав път“

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в САЩ по време на срещата си с представители на българската общност в Ню Йорк.

Той каза още, че страната ни става все по-привлекателен партньор за инвестиции и за откриването на производствени мощности заради членството си в ЕС и заради връзките си в Черноморския регион.

"Всеки, който желае да инвестира в България, е добре дошъл", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че се полагат усилия за утвърждаване на страната ни като център за производство на автомобилни части и за развитие на нови технологии. Той припомни, че вече се работи за създаването на първият технологичен парк у нас.

По време на срещата българите в САЩ поискаха от президента Плевнелиев да работи за създаването на пряка въздушна линия България-САЩ. Те поставиха редица въпроси, свързани със ситуацията в страната, развитието на енергийните проекти, състоянието на банковия сектор и други.

От своя страна държавният глава  се ангажира да продължи да работи за провеждането на повече национални допитвания по важни за българските граждани теми.

"Въпросът за пряката демокрация и участието на гражданите във вземането на решенията не може да бъде неглижиран", подчерта още държавният глава.

Плевнелиев каза още, че политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията, но е продуктивно само когато се залага на мотивираното съревнование на идеи и не се свежда до междуличностна конфронтация. 

Той изрази мнението си, че българските политици трябва да могат да се обединяват около важните национални приоритети и изрази надежда за бързо сформиране на правителство след провеждането на предсрочните парламентарни избори.

„Това включва както подобрение на работата на администрацията, така и въвеждането на електронно управление, което е изключително важно за работещите и гласуващи българи зад граница“, посочи държавният глава.

По време на срещата държавният глава благодари на българите, живеещи в САЩ, че са съхранили националните традиции и активните им връзки с България. Според президента българската общност може да допринесе още повече за развитието на отношенията между страната ни и САЩ.

По-рано през деня президентът присъства на среща на държавните глави, участващи в Глобалната инициатива „Клинтън 2014“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови