Петър Москов: Електронни търгове за лекарствата ще свалят цените

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2020 в 09:51 993 0

Д-р Петър Москов

Ако централизираната платформа за електронни търгове за лекарствата се въведе, ще има положително развитие за пазара и цените им, коментира в сутрешния блок на bTV бившият здравен министър Петър Москов по повод скандала с различните цени, на които частните и държавните болници купуват лекарства.

Администрацията на здравното министерство по времето на неговия мандат е направила обществено поръчка и е избрала фирма за подобен регистър в края на 2016 г., но следващият екип не е направил нищо тя да заработи, обяви Москов.

Той коментира и платформата, предложена от екипа на д-р Пламен Русев - изпълнителен председател на Webit. Mосков каза, че екипът е поискал много висока цена за нея и затова е избрана друга фирма. Бившият здравен министър обаче потвърди, че където електронната система работи, цените на лекарствата падат с 20%.

Москов определи като лобистки поправките в Закона за обществените поръчки, прокарани през 2016 г. Благодарение на тях частните болници са освободени от процедури по ЗОП при поръчка на лекарства, за които плаща Здравната каса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !