Частни болници източват НЗОК със свои фирми за търговия с лекарства

OFFNews 15 януари 2020 в 18:20 7071 0

Д-р Дечо Дечев

Частните болници си направиха фирми за търговия на едро и така кръгът е затворен. Така управителят на Здравната каса Дечо Дечев обясни пред бТВ схемата, по която НЗОК е плащала за медикамент с международно непатентно име "Пеметрексед" - за лечение на рак на белия дроб.

През м.г. медикаментът е закупен от 29 лечебни заведения у нас от едни и същи производители на цени между 1063 и 129 лв.

Най-високите цени, които обаче са в рамките на пределните цени в позитивния лекарствен списък, са платени в частни болници, а най-ниските - в общински лечебни заведения, в комплексни онкологични центрове. Дечев обясни, че разликата в цените е възможна, след като през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки.

"Проверихме колко болници са ползвали този лекарствен продукт, за който става въпрос. Лекарство със същия състав произвеждат още трима производители. По закона за обществените поръчки се понижава цената за болниците, които са провеждани процедури по ЗОП, и затова цената му е ниска, но за частните болници, които са освободени от тези процедури, не е така. Оказа се, че от 29 болници първите 11 в списъка по висока цена са частни лечебни заведения, те са го отчитали по максимално високата цена”, каза Дечев.

Тази поправка пряко ощетява държава, каза Дечев. Той намекна, че вина за това има министърът на здравеопазването тъй като е получавал цялата информация от болниците. Бездействието на Министерството на здравеопазването за въвеждането на система електронни търгове ощетява всички, каза Дечев.

“Лекарство със същия състав произвеждат още 4 производители. При търг цената се понижава до 85% от цената на регистрирания продукт”. допълни той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че ще предложи промени в Закона за обществените поръчки с които частните лечебни заведения ще купуват лекарства с обществени поръчки, по същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения. Става въпрос за лекарства от позитивния списък, които се се плащат от Здравната каса. Ананиев ще поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови