Пенсионната възраст ще се увеличава

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2014 в 08:40 4510 10

Ивайло Калфин

"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други.”

Това на практика означава означава, че пенсионната възраст ще се увеличи, тъй като средната продължителност на живота в България също се увеличава. 

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в ефира на Нова телевизия.

Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева. Относно възрастта за пенсиониране, социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.

Коледните добавки за пенсионерите все още са под въпрос, стана ясно от думите на Калфин.

""В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден”, каза Калфин.

Той обаче не се ангажира с прогнози дали това би станало или не. Това ще стане ясно през следващите дни.

Относно минималната работна заплата, социалният министър заяви, че доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката. По повод предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

"Периодът на майчинство е добър е в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър”, обясни Ивайло Калфин.

"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, поясни социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 11:55

Предлагам към промените свързани с вдигане на възрастта за пенсия да се гласува допълнителна точка - право на 2 безплатни татуировки с размер до 8х5см. Едната на левия, драгат на десния горен крайник. За предпочитане дланта. Едната е адреса по месторабота, другата по местоживеене.

13.11 2014 в 11:46

Това е предложение на ГЕРБ, не на КАЛФИН то се вижда!

13.11 2014 в 11:45

ахаха поне да имахме здравеопазване, че да звучи сериозно. Масово хората не минават 50 години, а пенсиониране става след 65. Поне да имаше болници във всеки град, а не да ги затварят и да ни тровят с канцерогени.

13.11 2014 в 11:35

Алооо, демократите, каква стана тя?
Леви, десни, социалисти, комунисти, капиталисти, всеки ден да гласувате - все тая. Преоблякъл се Илия и пак в тия.
Да еба и демокрацията!

13.11 2014 в 11:06

На кои семейства с повече деца ще помагате?!? Май всички знаем кои са те и кой разчита само на тези помощи!!!! Май искате да станем малцинство!

13.11 2014 в 10:21

„Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”
А аз като имам две и до сега не съм взела и 1 лев детски?
А вярно, аз съм бяла, образована, работя и плащам данъци.Помощите са за ильиктуратъ.

13.11 2014 в 10:14

Изключително лява политика развива тоя шумкар.

13.11 2014 в 10:00

защо направо не премахнете всички тези фокуси и не кажете на хората, че ще работят докато са живи ? та и те, от своя страна, да спрат да плащат вноски за пенсия.
човек в офис или пленарна зала може да е с памперс, но да речем шофьор на международен камион - що ще дири на пътя ако е на 65 години ? на тази възраст няма никакво значение, че имаш 45 години стаж и милиони километри зад гърба си. бихте ли пуснали децата си на екскурзия с такъв автобус, например ? гледам ги през прозореца - даже и на 50г вече им е трудно да се катерят по ремаркетата. да не говорим за реакциите им по пътищата.