Патриарсите Вартоломей и Неофит отслужиха обща литургия

OFFNews 08 ноември 2015 в 20:11 3906 3

Снимка Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит отслужиха на днешния Архангеловден Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На литургията в храма бяха Симеон Сакскобургготски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и др. В патриаршеската катедрала бяха дошли и много вярващи.

В литургията, отслужена от двамата, участие взеха митрополити от Светия Синод, епископи от българската православна църква както и драмският митрополит Павел и адрианополският Амфилохий, които придружават патриарх Вартоломей, който е на официално посещение у нас. В края на литургията бяха произнесени и словата на двамата църковни водачи.

Патриарх Неофит каза, че за Българската православна църква е висока чест и приятно задължение братски да приветства Вселенския патриарх с добре дошъл. Увери го и в единството на двете църкви.

Вселенският патриарх отбеляза в словото си значението на създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и вдигането на схизмата от българската църква през 1945 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!