Патриарсите Вартоломей и Неофит отслужиха обща литургия

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2015 в 20:11 3250 3

Снимка Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит отслужиха на днешния Архангеловден Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На литургията в храма бяха Симеон Сакскобургготски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и др. В патриаршеската катедрала бяха дошли и много вярващи.

В литургията, отслужена от двамата, участие взеха митрополити от Светия Синод, епископи от българската православна църква както и драмският митрополит Павел и адрианополският Амфилохий, които придружават патриарх Вартоломей, който е на официално посещение у нас. В края на литургията бяха произнесени и словата на двамата църковни водачи.

Патриарх Неофит каза, че за Българската православна църква е висока чест и приятно задължение братски да приветства Вселенския патриарх с добре дошъл. Увери го и в единството на двете църкви.

Вселенският патриарх отбеляза в словото си значението на създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и вдигането на схизмата от българската църква през 1945 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2015 в 23:15

След 10 ноември 1989 г. и легализиране на опозиционните сили в НРБ в агент „Симеонов” настъпи колебание за необходимостта от продължаване на контактите с органите на ДС. Въпреки положените усилия за укрепването му като агент през март 1990 г. той категорично отказа да се среща и поддържа връзки с представители на тези органи. Своето нежелание мотивира, че с настъпилите изменения в политическата обстановка в страната необходимостта от подобни конспиративни взаимоотношения напълно отпада”, е заключението.
С този аргумент агент „Семеонов” е изключен от агентурния апарат. Дадени са указания да не му се взима декларация за неразгласяване на връзките с ДС. Датата е 21 март 1990 г.

08.11 2015 в 23:12

На какъв език отслужиха литургията драмският митрополит Павел и адрианополският Амфилохий? На какъв език се служи в двете български църкви? Докога с предателствата към българския народ?
Какво означава "единството" на двете църкви? Неофит, агентът на ДС с прочистено досие...

Какво съдържа делото на агент „Симеонов”
Делото, което е запазено в архива съдържа… 16 листа. То е прочистено и представлява част от личното дело на агент „Симеонов”. Оформено е според правилата на оперативния отчет (съответен печат на последната страница) едва през 1996 г. Тоест това е времето, до което може да се предполага, че върху материалите по делото е могло да се извършва интервенция.

Работно дело не е запазено. От няколкото документи, запазени в досието, предимно на оперативни работници, става ясно, че агент „Симеонов” е предавал и писмени сведения за български свещеници в заграничните епархии, които е посещавал при пътувания в чужбина. Такива донесения обаче не са съхранени.
От досието става ясно, че Симеон Димитров (Неофит) влиза в полезрението на Държавна сигурност още през 1964 г. – 19 години преди да бъде привлечен като агент. Контактите с него са започнали през 1981 г. – две години преди да е регистриран като агент. Когато е вербуван е бил архимандрит, протосингел на Софийската митрополия. В качеството си на агент Шесто управление го е използвало като агент за влияние, за решаване на кадрови въпроси и по линия на международни икуменически мероприятия.
С него са работили двама оперативни работници от 03 отдел на Шесто управление, отговарящ за духовенството – майор Кирил Иванов Котов в периода октомври 1983 г. до октомври 1985 г. и капитан Ангел Славейков Славчев от октомври 1985 г. до март 1990 г.
Агент „Симеонов” е приеман в явочна квартира „Несебър”. Пазил е конспирацията и не са засичани данни да е бил разконспириран.
От гърба на корицата на личното дело на агент „Симеонов” гледа гледа младият Неофит. Снимката е черно-бяла и е залепена на вътрешната страница на корицата на тънката папка, за да удостовери външния вид на лицето.

08.11 2015 в 20:28

По случай еволюцията на комунизма, в американско дело.