Патриархът и владиците на протест с молебен пред съда за "Св. Александър Невски"

OFFNews 07 декември 2015 в 06:20 2692 2

Камбаните на всички столични храмове ще бият "тревожно" днес, патриарх Неофит и митрополитите ще присъстват на заседанието на Върховния административен съд на делото за собствеността на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Пред сградата на ВАС в 8,30 ч. ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ–БП", съобщиха преди дни от Светия синод. 

Искът в съда е на културно-историческото дружество “Будител”, което оспорва решението на Министерския съвет да даде храма за стопанисване на Българската православна църква. 

Служебният премиер Георги Близнашки връчи акт за собственост на Българската патриаршия на церемония в Министерския съвет на 8 октомври 2014 г. Седмица по-рано в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия. Причината бе, че от построяването си храмът не е имал акт за собственост.

Именно решението на Министерски съвет от 1 октомври 2014 година се оспорва пред ВАС от културно-историческо дружество "Будител".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!