Епископи подкрепиха протеста на Светия Синод

OFFNews 04 декември 2015 в 19:21 2832 1

Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия подкрепи протеста на Светият синод на Българската православна църква срещу оспорването на собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Те изпратиха отворено писмо до патриарх Неофит и до медиите, за да изразят подкрепата. 

"Публикува ние ще бъдем духом заедно с всички в съда, в защита на правдата, че Патриаршеската катедрала трябва да си остане наша собственост. В неделя на 6 декември ние ще отслужим молебен във всички наши църква в САЩ, Канада и Австралия. Дай Бог, по молитвите на св. Николай Чудотворец, съдът да потвърди правото ни на собственост", пишат те.

По-рано днес стана ясно, че Светият синод на Българската православна църква е издал нареждане камбаните на всички столични храмове да бият "тревожно" в знак на протест срещу оспорването на собствеността на храм-паметника.

Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До: Негово Светейшество Неофит

Патриарх Български

Председател на Светия Синод

Свети Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия

Всечестния клир и боголюбивото паство на Българската православна църква – Българска Патриаршия

Уважаемите представители на медиите в България

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Боголюбиви Отци, братя и сестри,

Уважаеми представители на българските медии,

С благословението на Епархийския ни Митрополит, Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф ви известяваме, че сме разтревожени от решението на Върховния административен съд, който е дал ход на делото, срещу решението на Министерския съвет от 1 октомври 2014г., с което държавата дари собствеността на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в гр. София на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Миналата година ние, които живеем извън България се възрадвахме, че сме вече собственици на най-големия и красив храм на Балканския полуостров.

Сега ви известяваме и молим представителите на медиите да публикувате това, че сме съпричастни с решението на Св. Синод на БПЦ - БП и в понеделник на 7 декември 2015г., ние ще бъдем духом заедно с всички в съда, в защита на правдата, че Патриаршеската катедрала трябва да си остане наша собственост.

В неделя на 6 декември ние ще отслужим молебен във всички наши църква в САЩ, Канада и Австралия. Дай Бог, по молитвите на св. Николай Чудотворец, съдът да потвърди правото ни на собственост.

С обич в Господа,

Клир и православно вярващи от Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови