Пътните хулигани под постоянен видеоконтрол за три месеца

OFFNews 09 юни 2015 в 14:09 4753 2

Пътните хулигани под постоянен видеоконтрол за три месеца

През следващите три месеца пътните хулигани на пътя ще бъдат поставени под интензивно видеонаблюдение. Това ще се случи в рамките на инициативата "Шофирай с камера", която е подкрепена от Пътна полиция.

20 камери ще бъдат давани безплатно за по една седмица на шофьори, които преди това са направили заявка за включване в инициативата. Срещу това те ще бъдат задължени да публикуват във фейсбук страницата на "Шофирай с камера" видео с нарушение на пътя, което те са заснели.

Камерите ще бъдат свободни за ползване в рамките на три месеца, а материалите от тях ще отиват директно в Пътна полиция. За да бъде съставен акт на заснетия нарушител обаче, шофьорът, който е направил записа, ще трябва да се яви и да подаде писмен сигнал, защото видеоматериалът сам по себе си няма доказателствена стойност.

След подаване на показанията, полицията призовава нарушителя. Ако той отрича, че е извършител на нарушението, ще му бъде съставен акт с подписа на заснелия видеото, който е и свидетел. 

Записите от видеорегистраторите няма да имат тежест за нарушения с превишена скорост. За тази цел има сертифицирани 150 камери на МВР, които предварително са минали метрологичен контрол. С видеорегистраторите обаче може да бъдат издавани актове за нарушения като неправилно изпреварване, минаване на червено, неправилно паркиране или паркиране върху зелени площи и инвалидни места. 

Вече е факт и първото наказание за шофьор, който е заснет с видеорегистратор. Това е мъж, собственик на пикап, който вози в каросерията ученици. Шофьорът, направил записа, е дал показания в полицията, а тя от своя страна е издирала шофьора, на когото е съставен наказателен акт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!