Пациенти с пневмонии напълниха болницата в Пловдив

OFFNews 22 януари 2019 в 10:10 2429 1

Снимка Pixabay

Пациенти с пневмонии напълниха Пулмологията в Многорпофилната болница в Пловдив. Те идват вследствие на усложнения след вирусни инфекции, съобщават от рпесцентъра на лечебното заведение.

Началникът на отделението д-р Илияна Вълканова е направила временно искане базата да бъде увеличена с 9 легла и те да станат 47, защото в момента няма нито едно свободно болнично легло, а постоянно идват нови пациенти, предаде БНТ.

Болните, приети за лечение, са с бронхопневмонии и с обострена дихателна недостатъчност при пациенти с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). С усложнения от респираторните заболявания са и астматици. Случаите започнали драстично да нарастват по Коледа и оттогава досега през отделението са преминали над 170 болни между 20 до 90 г. Най-засегнати са обаче пациентите в диапазона от 55 до 70 г., защото имат придружаващи заболявания. Заболелите пролежават в отделението от 5 до 7 дни, но понякога остават и по 15. В момента трима пациенти с пневмония, които са в по-тежко състояние, са преведени в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ), където са поставени на апаратна вентилация.

До момента трима са починалите заради усложнения от съдово естество, те са над 80-годишни, уточнява началникът на Пулмологията. Въпреки профилактиката пациентите са получили белодробна тромбоемболия. Всички са имали и придружаващи заболявания, се посочва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews