Пациенти на протест пред МЗ, искат оставката на Андреева

OFFNews 25 март 2014 в 07:50 2679 1

Здравният министър Таня Андреева слиза от служебния автомобил.

Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, подкрепени от други пациентски организации ще поискат оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева с протест пред министерството.

Това съобщи Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум и секретар на Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели, цитиран от "Фокус".

Участниците в протеста ще започнат да се събират към 11.00 часа пред сградата на здравното министерство.

„Досега нищо не се е променило. Пациентите продължават да си плащат. Министър Андреева продължава да лъже”, посочи Димитров.

Той напомни, че даде срок до 20 март на министъра да реши проблема с медикаментите за трансплантирани и държавата да им ги осигури.

По думите му от нейна страна не са последвали никакви действия и затова бъбречно трансплантираните настояват за оставката й.

За проблема с лекарствата за трансплантирани пациенти съобщиха в края на февруари група пациентски организации. Тогава те обявиха, че пациенти са принудени да доплащат за лекарствата си след операцията.

Причината е в навлезлите в Позитивния списък заместващи препарати, които са по-евтини и затова Здравната каса заплаща тях, вместо досегашните лекарства. Според тях това застрашава живота на пациентите, тъй като не всеки от тях може да доплаща, за да получи лекарството, с което са стабилизирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови