Папата към българската делегация: Поздравявам ви, че сте заедно, въпреки че сте различни

Янка Петкова 24 май 2023 в 13:36 3923 3

аудиенция

Снимка Пресцентър Народно събрание

Българската делегация на аудиенция при папа Франциск

Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България. Това послание отправи папа Франциск към българската парламентарна делегация, която е в Рим и Ватикана по повод 24 май.

Делегацията беше приета на аудиенция при Светия отец, а преди това се състоя разговор на „четири очи" между председателя на парламента и папата.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова, съпредседателя на ПГ „Продължаваме Промяната" и Демократична България" Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България Ирена Анастасова и председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президенството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На аудиенцията председателят на парламента Росен Желязков подари на |Папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски. Тя е изработена със златни и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България. Росен Желязков посочи, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично образите.

От своя страна, папата е подарил пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, разкъсани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин, посочи Росен Желязков и допълни, че гълъбът е символ на мира, цветето е нещо красиво и преходно.

На срещата Росен Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че, когато има национални каузи, те са обединени. Папата е изразил радостта си от това, казал е, че го поощрява и че е прекрасно, че политическите сили са единни.

Председателят на парламента Росен Желязков пожела на българите по повод 24 май здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. По думите му това е най-хубавият празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост, с това, което все повече забравяме – общението с книгите.

Това беше и темата на срещата със Светия отец, посочи Росен Желязков и определи разговора на „четири очи" с папа Франциск като "много топъл". Председателят на Народното събрание съобщи, че Папата пази прекрасни спомени от посещението си в България през 2019 г. Той определи тогавашното му обръщение за мира на земята като пророческо.

Председателят на парламента припомни и последната енциклика на папата, която е свързана с братството и с мостовете, които трябва да градим между различните вероизповедания. Трябва да преодоляваме различията, особено в контекста на вътрешните ни събития, посочи Росен Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

3

230 млрд баксов

24.05 2023 в 14:28

Цончо се продаде!!!
От борец за СССР православни ценности стана соросоид и предател. Отиде в бърлогата на рептилите и се ръкува с главатаря на сатанистите. Накъде отива тоя свят?

6620

2

mmdimitrov

24.05 2023 в 14:17

Тошето "расте". От цирка в Ямбол, стигна до папата, който е галил Боко по тиквата.

2550

1

alfakentavur

24.05 2023 в 13:57

Ваше Светейшество, зная че папите още през Средните векове сте свалили мечовете.
Но времената са безпрецеденти. Трябваше на тази аудиенция да запашете отново меч. И тихо и спокойно да декапитирате представителите на БКП/БСП и Въз/Израждане. Със сигурност не след дълго щяхте да бъдете провъзгласен за Светец.