Отпуснаха пари за лечение на детето, което падна върху фонтана на НДК

OFFNews 20 август 2014 в 11:12 4647 0

10-годишният Кристиян, който изпадна в будна кома, след като падна върху фонтана на НДК, все пак ще се слекува с пари от Фонда за лечение на деца.

След смяната на ръководството на Фонда, молбата на родителите на Кристиян държавата да поеме финансирането на лечението на детето в Германия е одобрена.

За лечението на Кристиян са необходими 137 000 евро. От Фонда за лечение на деца отказват да покрият тази сума, тъй като е твърде голяма. В България обаче няма клинична пътека за будна кома и затова клиничните пътеки, които се предлагат, не са подходящи за състоянието му.

След отказа от страна на Фонда за лечение на деца е откритаа дарителска сметка чрез "Спаси, дари на..." за всички, които имат желание да помогнат на Кристиян.

След връщането на Павел Александров на поста е проведено ново заседание на Фонда, на което е взето решение за дофинансиране на лечението на момчето.

„Човекът беше запознат със случая от медиите. Съответно прие ни и пое личен ангажимент, че ще свика спешно съвещание на комисията към Фонда за преразглеждане на случая. След два дни ни се обади, в петък миналата седмица, че след спешното съвещание са разгледали молбата и е одобрена за финансиране”, разказа бащата на Кристиян пред bTV.

„Фондът не финансира само лечение, което се извършва в България – случаят обаче е особен заради клиничните пътеки и това, че не го приемат в болници. Фондът е точно за това - да подпомага системата за случаи, в които тя не се справя”, коментира Павел Александров.

Основната част от парите за лечението на Кристиян ще дойдат от дарителските сметки на детето, а Фондът ще дофинансира лечението.

Всеки, който иска да помогне на Кристиян, може да направи това чрез банкова сметка:

IBAN BG81BPBI79421020575301

BIC BPBIBGSF

Юробанк България АД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews