Отпадъчни води се изливат в морето до Крайморие

OFFNews - Бургас 08 август 2017 в 12:39 5621 2

Снимка кадър: Нова телевизия

Тръба от старата канализация на бургаския квартал „Крайморие“ излива отпадъчни води в морето.

От Регионалната здравна инспекция са взели проби от водата, очаква се техният резултат да стане ясен в петък. Оттам успокояват, че няма замърсяване, което да стига до плажовете, които са отдадени под наем. Водата се излива в близост до малка ивица, която е неохраняема.

Община Бургас поясниха, че сигнал за подобно изтичане на отпадъчни води е подаван още през миналата година. РИОСВ – Бургас и Басейновата дирекция са дали предписание на ВиК, които стопанисват инфраструктурата, да затворят тръбата.

Причината за подобно изпускане е в капацитета на канално – помпената станция, уточняват от ВиК – Бургас. В пикови моменти на сезона, а и след разрастването на квартал Крайморие, тя не може да поеме цялото количество на отпадъчните води и част от тях се прехвърлят по тази тръба. Дружеството изготвя проект за станцията, чрез тласкател, водите да отиват до близката ревизионна шахта. ВиК уточниха, че очакват за следващата година той да се реализира и да не се допуска подобно изливане на отпадъчни води.

Подобен случай има и в Созопол. След подаден сигнал, екоинспекцията е установила наличието на изведена тръба към Черно море, на приблизително около 2 км от морски плаж „Хармани“, изведена между скали към морето. Тя не е част от канализационната система „Созопол – Черноморец – Равадиново”. В момента на проверката не е констатирано изтичане на битово-фекални води от тръбата и заустването им в Черно море. Дадено е предписание на Община Созопол за проверка на законността на тръбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

2

Крушата

08.08 2017 в 14:34

Стига Ве!!! Имало тръби с отпадъчни води, които се отичат в морето!
offnews.bg няма ли да спрете най-после с фейковите новини?

12392

1

мгергов

08.08 2017 в 13:04

СЕфте....мила родна картинка :(