Морето край Лозенец ще е чисто през тази година, обещаха държава и община

OFFNews - Бургас Последна промяна на 18 март 2016 в 13:13 3008 5

Снимка БГНЕС

Ивелина Василева

Проблемът с пречистването на отпадъчните води в Лозенец ще бъде решен още това лято, категорични са от МОСВ и община Царево.

Държавата отпусна 746 000 лв., с решение на Управителния съвет на ПУДООС, за изграждане на задържателен резервоар, съобщи в Бургас екоминистърът Ивелина Василева.

В района на Лозенец, на входа на пречиствателната станция. Целта на тази инвестиция е да поеме водите, които се генерират през летния сезон и които затрудняват експлоатацията. Да ги задържи през най-интензивните периоди на денонощието, след което, да минат за преработка през пречиствателната станция“, каза Василева.

Така ще се подпомогне общината да не се допуска ново замърсяване на морето край Лозенец. Ивелина Василева добави, че има всички предпоставки, летният сезон в региона да бъде спокоен от гледна точка на екологията.

Лозенец, през тази година, ще има чисти води, категоричен е кметът на Царево Георги Лапчев:

Задържателният резервоар ще успее да съхранява всички отпадъчни води, които пречиствателното съоръжение не може да пречисти, но пък ще успява да ги пречисти в мъртвия период. А именно – часовата зона между 1 ч. през нощта и 7 – сутринта. Тогава, оттокът на Лозенец е най-слаб и водите от задържателния резервоар няма да се изливат, както до момента, чрез байпас в морето, а сега ще останат в задържателния резервоар и цялата отточна вода ще бъде пречистена“, каза Георги Лапчев.

Кметът добави, че проблемът ще бъде решен окончателно, когато се направи разширението на станцията, за което е избран изпълнител за проектирането. Той ще бъде готов до месец и общината ще търси финансиране за строежа.

Относно строежa на задържателния резервоар, Георги Лапчев поясни, че остава да се избере изпълнител на дейностите и той да се изгради. Самото съоръжение не е от голяма сложност и ще се завърши до началото на летния сезон.

Плажът на Лозенец бе затворен в средата на август, миналата година, след като големи количества непречистени води от станцията се изляха в морето и във водата бяха открити наднормени стойности на ешерихия коли и други бактерии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 05:42

няма ли да купи норвежка мобилна станция за очистване на лайната за няколко милиона евракита? Станцията - каручка с ремарке и магаренце и пет кюмурджийски лопати - плюс трима цигани, каруцар и "супервайзър" от министерството ѝ на заплата за около три хилки евракита:) Да не забравим и обучение на персонала от оригинален норвежец - още милионка:)) Таз както е крала за Норвежкото кралство - бедна ви фантазия. И мазния си гъз е намазала, и няколко отбранителни проекта е провалила, трътлата некадърна!

20.03 2016 в 11:15

Лайна на плажа ? А ?
От палатките ли са ? А ?

Ходи се на палатка, за да не се плува сред лайна !

19.03 2016 в 13:38

Хората им казват, че всичко ще се пречиства, те си знаят тяхната... Българинът си е такъв и това никога няма да се оправи...

18.03 2016 в 16:23

Сега ще ги събират два месеца и после ще ги излеят наведнъж, в разгара на сезона.

Нема да ти липсват, не бой се.

18.03 2016 в 16:02

ей, ама ...тъкмо си бяхме свикнали с лайната, и сега кво ?