Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Откриваме нов ГКПП с Румъния

OFFNews 14 ноември 2018 в 12:32 10907 0

Нов граничен контролно-пропускателен пункт ще бъде открит на границата в Румъния, реши правителството.

Той ще свързва Крушари (от българска страна) и Добромир (от румънска страна) и ще обслужва хора и стоки с лимит до 3,5 т. Работното време на ГКПП "Крушари" ще е от 8 до 20 ч.

Крушари се намира в Добричка област, в източната част на границата ни с Румъния.

Откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир.

ГКПП-Кайнарджа бе открит с РМС от 29 септември 2017 г., а съгласно Споразумение между двете държави и Кодекса на шенгенските граници българските и румънските гранични полицейски служители прилагат т.нар. „съвместен контрол“ на общите граници. Този подход ще се прилага и в работата при новия граничен пункт.

Шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи. Със създаването на съвместните българо-румънски гранични пунктове се улеснява преминаването на лица и превозни средства през сухопътните пунктове, тъй като граничните проверки се осъществяват съвместно на едно спиране, посочва правителствената пресслужба.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!