Откриха първия в София Кризисен център за деца, жертви на трафик

OFFNews 06 февруари 2020 в 11:30 1168 0

В София отвори врати първият Кризисен център за деца, жертви на трафик на хора. Мястото има капацитет за около 30 деца годишно. С тях ще работят доброволци и психолози, които ще им помогнат да се реинтегрират в обществото. Кризисният център разполага с всичко необходимо, което ще осигури топла храна, спокоен сън, игри и обучение на децата.

Само за 9 месеца от миналата година непълнолетните жертви на трафик в България са били 32 - повечето, подложени на сексуален тормоз. За децата, минали през този ужас детството се превръща в кошмар, където насилието е нещо нормално.

Едва когато попаднат в услуга, децата биха могли да получат алтернатива, каза пред БНТ Марияна Евтимова, съпредседател на фондация "Пулс".

Децата, които са попадали в капана на трафика, наказват за страданията си другите, но най-често себе си. Затова към тях трябва да се подхожда с търпение и разбиране, категорични са специалистите.

Децата ще се грижат и за домашни любимци като в истински дом.

В България центровете от този тип са 19, които според Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика са крайно недостатъчни за жертвите на трафик и превенцията.

Откриването на Кризисния център бе в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, заместник-министрите на правосъдието и на социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови