От стажа ще зависи колко ще получим за неползван отпуск при напускане на работа

OFFNews 15 април 2020 в 13:24 3454 1

Снимка Министерски съвет

Социалният министър Деница Сачева е вносител на проекта за изменение на наредбата, който предстои да бъде гласуван от Министерския съвет

Как се изчислява броят на дните неизползван платен годишен отпуск, които работодателят трябва да плати при напускане на служител определя в проект за правителствено постановление социалното министерство.

Внесеният днес документ предвижда броят на дните, които подлежат на парично обезщетяване, да се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Това е в сила след придобиване на 8-месечния трудов стаж, изискван за пораждане на правото на ползване на отпуск.

Този начин на обезщетяване беше нормативно установен в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, но текстът отпадна със съдебно решение, потвърдено от решение на Върховния административен съд през февруари тази година, защото преди приемането му са липсвали задължителните обществени консултации.

Затова от февруари насам липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които напускащият има право на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение.

На същия принцип сега се определят дните за работещите на непълно работно време.

След едномесечно обществено обсъждане проектът ще бъде гласуван от Министерския съвет. Той вече е обсъден със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови