От днес кандидатите за СУ подават документи за класиране

При обявяването му всеки ще може да провери само своя резултат и само онлайн, след като през 2018 г. университетът прати в историята Стената на плача

OFFNews 17 юни 2019 в 07:17 2239 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Факултетът по химия и фармация, където десетилетия наред се лепяха списъците с класиранията на Софийския университет

Днес, 17 юни, започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в Софийския университет.

Началото е в 8.30 часа.

Кандидатите трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 29 юни 2019 г. Всеки създава профил, в който освен личните данни подрежда желания ред на специалностите, в които иска да бъде класиран.

Всички кандидати заплащат такса от 30 лева за участие в класирането.

Електронизираната система за регистрация предлага два варианта на валидиране на записа.

Първият дава възможност за плащане извън системата (по банков път или на каси в Ректората) и системата генерира съобщение, че от 17-и до 29 юни кандидатите трябва да се явят в Информационния център на СУ, за да валидират записа от служители в "Прием на студенти". При тях представят оригинала и копие от дипломата си за средното образование, както и квитанция за платената такса. След това получават картонче с входящия си номер от служителите.

Вторият предвижда плащане на таксата онлайн чрез EasyPay или Epay и приключва с генериране на входящ номер. Кандидатите трябва да попълнят данните си и задължително да качат сканирано изображение на дипломата си за средно образование. При този вариант не се налага кандидатите да валидират записа в Ректората, а разпечатват входящия номер.

Документи за класиране могат да се подадат и в офисите по набиране на кандидат-студенти в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Крайният срок в този случай е 28 юни.

Първото класиране излиза на 9 юли, второто – на 16 юли, а третото – на 23 юли.

Списъците обаче няма да бъдат публични. Още миналата година СУ реши, че заради регламента за личните данни повече няма да ги лепи хартиените списъци на стена на сградата на Факултета по химия и фармация, популярна от години като "Стената на плача". Кандидатите ще се информират само за своя резултат онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови