Онкоболните спечелиха битката с НЗОК

Вероника Шербанова 02 октомври 2013 в 11:18 4501 9

Надзорния съвет на НЗОК прие дарението на фирмата производител на „Афинитор“ от лекарства за октомври и ноември и предложи медикамента да бъде включен към безплатните лекарства за рак на гърдата за следващата година.

Решението беше взето на извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса тази сутрин.

Фирмата производител на лекарството предложи да дари необходимите количества от него за месеците октомври и ноември. Това стана ясно от изказване на управителя на Касата Румяна Тодорова.

Предложението на фирмата беше направено, след като преди седмица Надзорния съвет на НЗОК отхвърли предложението ракът на гърдата да бъде включен към диагнозите, за които медикаментът се отпуска безплатно.

Дарението ще бъде официално прието, след като се уточни броя на пациентките, които се нуждаят от него, тъй като националният консултант по онкология все още не е подал точната бройка, става ясно от решението на надзорния съвет на Здравната каса.

На заседанието е взето и решението препаратът да се включи в Националния рамков договор за 2014 година. Ако рамковият договор бъде договорен с лекарския съюз, лекарството ще бъде безплатно и за жените с рак на гърдата.

За проблема с отпускането на лекарството разказа Диана Борлакова, която от години се бори с тази болест. Тя изпрати до медиите отворено писмо, в което разказа за дългогодишната си борба с рака и невъзможността да получи безплатно лекарството, което в момента се отпуска безплатно за други два вида рак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!