Омбудсманът поиска компенсация за газа за домакинствата след безпрецедентното увеличение

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2022 в 18:13 3129 5

Диана Ковачева

Снимка Офис на омбудсмана

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министър-председателя в оставка Кирил Петков и до енергийния министър в оставка Александър Николов, в която настоява държавата да компенсира домакинствата на природен газ, заради внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за безпрецедентно голямо увеличение на регулираната цена на синьото гориво от 1 август 2022 г. Това съобщиха от офиса на омбудсмана.

Съгласно публикуваното заявление цената на природния газ от обществения доставчик за м. август 2022 г. следва да бъде 286,84 лв. /мегаватчас или с 54,07% над действащата в момента цена в размер на 186,17 лв. /мегаватчас.

„Обръщам внимание, че заявената от „Булгаргаз“ ЕАД нова цена е два пъти по-висока от утвърдената неотдавна за м. юни 2022 г. в размер на 141,76 лв. /мегаватчас, която беше включена в прогнозите на КЕВР при определянето на регулираните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство на дружествата от сектор „Топлоснабдяване“ за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г.”, пише общественият защитник.

Проф. Ковачева настоява спешно да се поднови правителствената Програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ, приета с Решение № 31/2022 г., както и Министерският съвет да определи граница на цените на природния газ за битовите клиенти, като разликата до утвърдените от регулатора цени се компенсира от държавата.

„Категорично е становището ми, че регулираните цени на електрическата енергия, на топлата вода и на централното отопление вече прехвърлят предела на социалната поносимост за огромното мнозинство от потребителите, а поисканото безпрецедентно поскъпване на природния газ отива далече отвъд тази граница. Енергийните разходи на домакинствата нарастват взривообразно на фона на рекордно висока годишна инфлация в България, която през м. юни 2022 г. възлиза на 16,9%, по данни на Националния статистически институт“, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева предупреждава още, че ескалацията на цените на природния газ застрашава възможността на хиляди български граждани да посрещат свои основни битови потребности. Както и че поскъпването на горивата и енергията поражда риск от бързо разпространение на енергийната бедност, което е заплаха за социалния мир.

В заключение омбудсманът припомня и становището си 1 юли 2022 г., в което настоява за държавна подкрепа за посрещане на основни нужди от енергия и горива да получат всички български граждани, тъй като увеличението на доходите на населението в България изостава на фона на ескалацията на множество кризи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4576

5

евроатлантик

28.07 2022 в 18:12

И аз това правя, освен котле на пелети имам и камина - за душата. Хубавото е, че Митрофанова плаща добре! /Последното го написах за да зарадвам моя добър приятал Краварчето/.

115

4

Krasimir T.Georgiev

28.07 2022 в 07:04

Напълно сте прав Евроатлантик, най-облагодетелстваните са клиентите на Топлофикация София. Така е било, още по жестоко при соца, така е и сега. Мисля, че така и ще бъде. Социалистическото мислене, да помагаш на едни, разбира се за сметка на други не си е отишло. Маркс е казал, че социализма ще победи в най-развитите капиталистически страни. Концентрацията на население и капитал кара политиците да решават "проблемите", в изгода на мнозинството. Аз спасение от това не виждам. Все пак, предпочитам да си живея в къщата и през зимата да гледам живия огън в камината. Това ми стига.

-4576

3

евроатлантик

27.07 2022 в 23:29

Съгласен съм с Вас г-н Георгиев. Но ми е чудна тази загриженост за нищожния процент, отопляващи се на газ. Всъщност, най-облагодетелствани са абонатите на Топлофикация-София, но и най-гласовито реват. Парното е държавно субсидирано до абсурд, а е най-големият консуматор на газ. Намалиха и ДДС-то на 9%, да не говорим за всъвъзможните схеми за разсрочено плащане, а сега се въвеждат и нови. Но г-жа Фандъкова, като "теле на шарената крава", обяви Топлофикация за обект от значение за националната сигурност и тя трупа дългове /реално вече са над милиард/ без да й пука, а "Булгаргаз" подсмърча и с БЕХ, МЕХ и др. чрез стъкмистика ги прехвърлят на целокупния български народ. Вие се надайте на "невидимата ръка на пазара", а като Ви докарат дръвцата плащайте накуп и в брой. Разсрочено не приемат. Същото е и с пелетите.

115

2

Krasimir T.Georgiev

27.07 2022 в 20:06

Хайде сега да се делим, според начина по който се отопляваме. Аз се отоплявам с дърва, които също са поскъпнали. Какво да направим, така, че да задоволим всички искания? Аз лично не знам, но социлистическите решения, винаги водят до провал. Рано или късно.
Търсенето и предлагането са най-добрия регулатор на цените в дългосрочен план. Както е казал Адам Смит - "невидимата ръка на пазара".

-4576

1

евроатлантик

27.07 2022 в 18:55

Моите най-искрени уважения към г-жа Ковачева, но бих искал да обърна вниманието й и върху цените на пелетите. Миналата година през май ги купих за 410 лв. за тон, тази година, пак през май, от същия доставчик ги взех по 655 лв. за тон, в момента са вече 850 лв. за тон, т.е. за година и нещо са поскъпнали повече от два пъти! С газ се отопляват около 3% от населението, а с пелети несравнимо повече семейства. Освен това и те се приемат за екологично чисто гориво за разлка от дървата и въглищата.
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band