Омбудсманът поиска компенсация за газа за домакинствата след безпрецедентното увеличение

OFFNews 27 юли 2022 в 18:13 3572 5

Диана Ковачева

Снимка Офис на омбудсмана

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министър-председателя в оставка Кирил Петков и до енергийния министър в оставка Александър Николов, в която настоява държавата да компенсира домакинствата на природен газ, заради внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за безпрецедентно голямо увеличение на регулираната цена на синьото гориво от 1 август 2022 г. Това съобщиха от офиса на омбудсмана.

Съгласно публикуваното заявление цената на природния газ от обществения доставчик за м. август 2022 г. следва да бъде 286,84 лв. /мегаватчас или с 54,07% над действащата в момента цена в размер на 186,17 лв. /мегаватчас.

„Обръщам внимание, че заявената от „Булгаргаз“ ЕАД нова цена е два пъти по-висока от утвърдената неотдавна за м. юни 2022 г. в размер на 141,76 лв. /мегаватчас, която беше включена в прогнозите на КЕВР при определянето на регулираните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство на дружествата от сектор „Топлоснабдяване“ за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г.”, пише общественият защитник.

Проф. Ковачева настоява спешно да се поднови правителствената Програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ, приета с Решение № 31/2022 г., както и Министерският съвет да определи граница на цените на природния газ за битовите клиенти, като разликата до утвърдените от регулатора цени се компенсира от държавата.

„Категорично е становището ми, че регулираните цени на електрическата енергия, на топлата вода и на централното отопление вече прехвърлят предела на социалната поносимост за огромното мнозинство от потребителите, а поисканото безпрецедентно поскъпване на природния газ отива далече отвъд тази граница. Енергийните разходи на домакинствата нарастват взривообразно на фона на рекордно висока годишна инфлация в България, която през м. юни 2022 г. възлиза на 16,9%, по данни на Националния статистически институт“, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева предупреждава още, че ескалацията на цените на природния газ застрашава възможността на хиляди български граждани да посрещат свои основни битови потребности. Както и че поскъпването на горивата и енергията поражда риск от бързо разпространение на енергийната бедност, което е заплаха за социалния мир.

В заключение омбудсманът припомня и становището си 1 юли 2022 г., в което настоява за държавна подкрепа за посрещане на основни нужди от енергия и горива да получат всички български граждани, тъй като увеличението на доходите на населението в България изостава на фона на ескалацията на множество кризи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови