Обвинения за 22 от задържаните митничари на "Капитан Андреево"

OFFNews 14 декември 2015 в 22:23 3830 1

Снимка БГНЕС

Обвинени са 22 митнически служители, за 14 от тях ще се поиска най-тежката мярка - „задържане под стража”, а 8 са с парична гаранция.

Това съобщи шефът на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова, цитирана от БГНЕС.

Вчера на "Капитан Андреево" бе разбита организирана престъпна група, уличена в получаването на подкупи. Тогава бяха задържани 33 души с полицейска мярка до 24 часа, а след събирането на доказателствата – претърсвания и изземвания, са обвинени 22 от тях.

Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро.

За 6 души прокуратурата установила, че са уволнявани дори и по два пъти, след което са възстановявани от съда. Служителите от митническо подразделение Капитан Андреево са от различни смени. На един пункт има 4 смени, които работят.

Митническите инспектори трябвало да правят щатни проверки за редовност на документи, съдържание на товар, багаж, евентуално за акцизни или забранени стоки. Тези проверки трябвало да се правят по принципа: анализ на риска. За да не се прави такава щателна проверка и да преминат по-бързо, митническите служители са искали и получавали пари от различни по националност лица - българи, но предимно чужденци, най-вече турци, молдовци, румънци, украинци – шофьори на коли и товарни, при които е установено нарушение.

В края на смяната определен предварително служител разпределял събраните пари по купчинки. Обикновено се правели 13 купчинки, след това те са изнасяни извън територията на митническия пункт от предварително определен служител. Този служител е правил т.нар. фишеци, т.е. увивал е пари в хартия и така парите стигали до останалите служители, които са включени в разпределението. Най-сериозният дял е бил за съответния началник на смяна, каза Андрей Андреев, настоящ ръководител на спецпрокуратурата и един от наблюдаващите прокурори.

Доказателства са събирани с видеонаблюдение, СРС-та, има показания на митнически служители, работили в същия пункт. Разследването е от края на август, а събраните доказателства сочат, че групата е действала от март.

Прокуратурата започва досъдебното производство след получени материали от ДАНС. При направените претърсванията и изземанията вчера са открити 150 000 лева - в турски лири, евро, долари, швейцарски франкове, в различни купюри и с различен номинал. Парите са открити в дамски чанти, под дюшеци в тиксо, каси, жабки на автомобили и др.

„Намерихме и пари в лицата, които бяха документирани от нас в момента на предаване”, каза Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови