Обсъжда се първо учениците от 7-и и 12-и клас да се върнат в училище от 4 февруари

OFFNews 18 януари 2021 в 09:58 1481 0

Обсъжда се вариантът първо учениците от 7-и и 12-и клас да се върнат в училище на 4-ти февруари. Обмисля се и редуване на обучението: от електронна среда да се преминава присъствено и обратното. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред БНТ.

"Учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище, но само за практическо обучение и изпити. Това е балансирано, добре обмислено решение и касае учениците от професионалните гимназии", каза още Михайлова. 

По думите и насочването към практическите часове не е самоцелно, защото това са часове, в които учениците, се обучават за професия и придобиват необходимите умения.

Тя добави, че решението е съобразено с епидемичната обстановка, а обучението ще става при строги мерки срещу заразата.

Остава изискването за задължително носене на маски в час, обясни Михайлова. 

Според нея учениците от професионалните гимназии не са загубили много от материала, който трябва да се усвоява в часовете за практическо обучение, но е време да прилагат своите знания и умения, натрупани чисто теоретично от различни видеоматериали.

"Практическите часове никога не се провеждат с целия клас. Смисълът на практическото обучение е, всеки да работи на отделно работно място. По тази причина това са и първите разрешени часове - учениците или студентите са по-малко на брой и всеки има свое работно място. Тази организация на обучение е създадена още в началото на учебната година", обясни заместник-министърът на образованието и науката. 

По препоръка на образователното министерство, училищата са преобразували графиците си, така че в определен ден да има само часове по практика, добави тя.

Тя добави, че списъците за записване за ваксиниране срещу COVID-19 на учителите са отворени, така че всеки който иска може да се запише все още. 

"В последните дни се забелязва повишен интерес към ваксините срещу коронавируса. Към момента около 21% от учителите са заявили желание за ваксина", коментира Михайлова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови