"Образованието е в критично състояние, завършили училище не могат да четат и пишат"

Александра Маркарян 01 октомври 2015 в 11:22 9123 11

Снимка kultura.bg

Състоянието на образованието в България е критично, обявиха преподаватели в отворено писмо до президента, Министерския съвет и депутатите. В него те апелират за спешни промени, които да извадят училищата и университетите от дълбоката криза.

"Качеството на образованието спадна драстично най-вече заради слабата предварителна подготовка на нашите студенти. Те идват при нас без елементарни умения за четене и писане, което ни създава трудности за справяне с тази изначална неграмотност", коментира проф. Добрин Тодоров, преподавател в Минно-геоложкия университет, пред БНР.

Предпоставка за ниското ниво на кандидат-студентите, допускани до университетите е фактът, че държавната субсидия за висшите училища се определя на брой приети студенти и не цели привличането на най-добрите кандидати.

"Преподавателите сме силно загрижени, защото не можем да постигнем целите си. Системата за финансиране трябва да бъде сменена и да бъде обвързана с качеството", категоричен е проф. Тодоров.

Според него Законът за развитието на академичния състав също трябва да претърпи промени. 

"Предлагаме 5 конкретни стъпки. Първата се отнася до подбора на самите преподаватели във ВУЗ, тъй като в последните години държавата неоснователно отвори вратите на хора, които не са проверени относно тяхната професионална квалификация и възможности. В Закона за развитие на академичния състав беше отворена вратата за влизане на млади преподаватели без конкурсен изпит. Няма изискване за базовата квалификация - образователната и научна степен доктор. Трябва да се гарантира минималната квалификация.

Предлагаме също всеки преподавател да се самоопредели към дадено висше училище, така щото да допринесе за формирането на собствената му физиономия и да се пресече абсурдната практика един човек да се конкурира сам със себе си в различните университети", каза професорът.

Според него е задължително също мрежата от висши училища да се оптимизира чрез сливане на някои от тях, като "се изхожда от обществения интерес, а не от частни групови интереси".

Ето цялото отворено писмо, публикувано в портала "Култура".

Отворено писмо

от университетски преподаватели по философия относно критичното състояние на висшето образование в Р България и неотложните мерки за неговото подобряване

Уважаеми дами и господа,

В началото на академичната учебна година, ние – група дългогодишни университетски преподаватели – смятаме за свой дълг да насочим вашето и на обществото ни внимание към видимата за всички ни криза във висшето образование. При наблюдаваните през последните две десетилетия демографски процеси у нас налице е трайна тенденция за спадане броя на потенциалните кандидати за прием във висшите училища. Неконкурентността на образователната ни система мотивира най-добрите от зрелостниците да търсят възможности за получаване на образование зад граница. Публична тайна е, че средното ни образование е колабирало, като немалка част от завършващите го не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Това негласно се потвърждава от факта, че някои университети – като ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, например – вече въведоха задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти. В същото време около 95% от държавната субсидия продължава да се разпределя между висшите училища на принципа „брой обучавани студенти”. Ножицата между реалния демографски потенциал и броят на постъпващите във висшите училища младежи все повече се свива за сметка на качеството в базисното образование на кандидатите. Субсидирането „на глава” притиска академичните ръководства ежегодно да завишават план-приема и да смятат основните си цели за постигнати ако попълнят отпуснатите им бройки.

Оторизираните държавни органи като защитници на обществения интерес също виждат посочените проблеми. Нормативно тяхното решаване е предмет на приетата Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 – 2020 г., но смятаме, че остава недооценена дълбочината на кризисните явления и неотложността на мерките, които следва да се предприемат за противодействието им. Висшето ни образование е в процес на неконтролируем упадък и следва да се реагира в следващите месеци, а не години, за да се съхранят възможностите за ефективното му възстановяване и развитие. Отправна точка за действие следва да бъде приетата от МС Национална квалификационна рамка на Р България (НКРРБ), която е конкретизация към българските условия на приетата няколко години по-рано от ЕС Европейска квалификационна рамка за учене през целия живот, а създалите документа упълномощени държавни органи, са длъжни да следят за спазването на заложените в него индикативни цели.

При така стеклите се обстоятелства ние смятаме, че общите ни усилия следва да бъдат концентрирани към повишаване качеството на обучението и рационализиране структурата на образователната ни система, за да не се пилеят и без това оскъдните човешки и финансови ресурси.

В тази посока за най-неотложни смятаме следните стъпки:

1. Да се промени ЗРАСРБ така, че да бъдат освободени преподавателите, които не са положили конкурсен изпит и не са придобили ОНС „доктор” в указаните срокове. Всеки преподавател да се самоопредели институционално, за да се пресече практиката на „академично номадство”, а висшите училища да разчитат на собствения си кадрови потенциал при акредитация.

2. Да се прегледа състоянието на висшите училища по линия на следакредитационния контрол и се коригират дадените от НАОА оценки, ако не отговарят на изискването за достатъчно и с нужната квалификация преподаватели. Самата НАОА да се реформира по посока на повишаване прозрачността в нейната работа и изработване на ясни критерии за привличане на експертите й.

3. Да се преструктурира мрежата от висшите училища чрез тяхното окрупняване, като за целта се изработи и приложи комплексна оценка, включваща ясни и приложими към всички тях критерии:

А/ да се вземе за основа класацията на висшите училища от страната, формирана на базата на оценките от институционалната им акредитация и се въведе минимален праг за продължаване на самостоятелното им съществуване;

Б/ да се има предвид класацията на висшите училища по професионални направления, като и тук за основа се вземат оценките от акредитацията на НАОА, а когато такава още липсва – от рейтинговата система, и се въведе минимален праг за продължаване на обучението по тях в съответното ВУ;

В/ да се вземе предвид броят на държавните висши училища, обучаващи в отделните професионални направления, като се ограничи техният кръг до най-високо оценените.

4. Да се определят лимити за поддържане на висшето образование в страната:

А/ за количеството студенти, приемани по държавна поръчка като цяло, като ежегодно се фиксира с известен резерв броят нужни на страната млади специалисти;

Б/ за количеството студенти, които се приемат по държавна поръчка в отделните професионални направления, като за отправна точка се вземат потребностите на обществото и на трудовия пазар – понастоящем и в бъдеще.

5. Да се изработи модел за централизирано разпределение на обучаемите по професионални направления в държавните ВУ, като разпределянето на студентите в държавния план-прием да става според мястото им в националната класация по даденото направление и на водещите в нея висши училища бъдат отпускани в определено съотношение отредените от държавата средства.

1 октомври 2015 г.

Проф. дфн Цочо БОЯДЖИЕВ, СУ „Св. Климент Охридски”

Проф. д-р Валентина ДРАМАЛИЕВА, УНСС

Проф. дфн Стилиян ЙОТОВ, СУ „Св. Климент Охридски”

Проф. дфн Валентин КАНАВРОВ, ЮЗУ „Неофит Рилски”

Проф. дфн Лазар КОПРИНАРОВ, ЮЗУ „Неофит Рилски”

Проф. д-р Даниела СОТИРОВА, ТУ-София

Проф. дфн Венцеслав КУЛОВ, УНСС

Проф. дфн Правда СПАСОВА, НХА

Проф. дфн Атанас СТАМАТОВ, МГУ „Св. Иван Рилски”

Проф. д-р Ели СЯРОВА, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

Проф. дфн Добрин ТОДОРОВ, МГУ „Св. Иван Рилски”

Проф. д-р Тодор ТОДОРОВ, УАСГ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!