Обнародвано: Новите учебни планове обезличават езиковите гимназии

Александра Маркарян 04 декември 2015 в 14:01 30286 15

Новите учебни планове са вече факт. Те бяха обнародвани днес, след като на 2 декември бяха разписани от министъра на образованието Тодор Танев.

Новите планове на практика обезличават езиковите гимназии. Те намаляват сериозно задължителните часове за изучаване на първия чужд език и в X, XI и XII ги изравняват с часовете за втори чужд език. От сегашните четири часа седмично остават два седмично. За разлика от проекта за рамков учебен план (част от Наредбата за учебния план), в обнародвания вече не се споменава съществуването на езикови гимназии.

Публикуваният в Държавен вестник рамков учебен план:

Ето как изглеждаше проектът на МОН:

Между проекта и обнародвания план има и други разлики. Вероятно в резултат на острата реакция срещу плана за намаляване на задължителните часове по първи чужд език от 4 на 2 седмично в IX, X, XI и XII клас, от МОН са променили разписанието, но единствено за IX клас, където се запазват четирите часа седмично за обучение по първия чужд език. Запазва се и сегашната подготвителна година (VIII клас), в която учениците имат по 18 часа седмично по чуждия език.

Разликите между езиковите гимназии и училищата с разширено изучаване на чужд език стават все по-минимални. Вторите ще учат по 12 часа седмично първия чужд език в подготвителния осми клас (в езиковите гимназии часовете са по 18), а в девети клас даже ще имат повече часове за него - по 6 седмично (на езиковите гимназии се дават по 4).


Другите сериози промени са, че се премахва обучението по история, география, физика, химия, биология във втория гимназиален етап (XI и XII клас), намаляват се задължителните часове по изкуства (музика и изобразително изкуство) в гимназията, както и задължителните часове за обучение по предметите от философския цикъл.

Обнародваните днес нови учебни планове влизат в сила за учениците, които през учебната 2016 – 2017 година постъпват в I и в V клас, учениците, които през учебната 2017 – 2018 година, учебната 2018 – 2019 година и учебната 2019 – 2020 година постъпват в I, в V и в VIII клас, както и учениците, които през учебната 2020 – 2021 година постъпват в VIII клас.

Новите планове предвиждат също удължаване на учебната година в I, IV и VII клас. Първокласниците ще учат със седмица повече  - 32 вместо 31 седмици. В четвърти клас седмиците са с две повече - от 32 на 34. В седми те също се увеличават с две - от 34 на 36.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!