МОН: Министър Танев лично настоя в X клас да се учат музика и изобразително изкуство

Александра Маркарян 04 ноември 2015 в 10:50 6958 5

Проф. Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Проф. Тодор Танев

Министерство на образованието и науката публикува позицията си в отговор на протестите на учители заради свиването хорариума за часовете по изкуства (изобразително изкуство и музика), предвидено в проекта за нов рамков учебен план за езиковите гимназии, за което OFFNews писа.

Ето какво се казва в текста:

"В писма до министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев директори на училища, учители, родители и ученици, алармират, че в новия образователен закон липсва конкретика по отношение присъствието на задължителни часове за изучаване на музика и изобразително изкуство в първия гимназиален етап. Части от писмата се цитират и в някои медии, които създават невярна представа за присъствието на общообразователните дисциплини в учебния план.

В тази връзка следва да уточним, че при изготвянето на стандартите лично министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев настоя експертите от МОН да търсят баланс и в учебния план, като във всеки един от етапите предметите музика и изобразително изкуство да бъдат изучавани. Той препоръча тези предмети да са самостоятелни и най-важното да се изучават и в Х клас, което до този момент не е присъствало в типовия учебен план, а единствено в специализираните училища по изкуствата. Така музика и изобразително изкуство ще се изучават от всички ученици във всички видове училища от I до X клас, с което ще се постигне изграждане на отношение към изкуството и ще се дадат възможности за разкриване на дарбите на децата.

Министерството на образованието и науката се е съобразило с рамката на закона като същевременно е положило максимални усилия за постигане на балансирано изучаване на всички общообразователни предмети, за да могат учениците да получат необходимите знания.

Министър Танев приканва за мнения и становища по публикуваните проекти на държавните образователни стандарти за учебния план, общообразователната подготовка и познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, тъй като до 9 ноември 2015 г. тече двуседмичният срок за обществено обсъждане."

Според проекта за нов рамков учебен план за езиковите гимназии музика и изобразително изкуство ще се учат само по половин час седмично (предвидени са 18 учебни часа за 36 учебни седмици) в VIII, IX и X клас. Така, въпреки личните усилия на министъра и включването на двата предмета и в X клас (по сега действащия план изучаването им приключва в IX клас), часовете по музика и изобразително изкуство за три учебни години по новия план са по-малко от часовете за две години по сега действащия план. Новият предвижда за музика и изобразително изкуство да има общо по 54 часа на предмет за 3-те години (VIII, IX и X клас), т.е. 108 часа общ хорариум за двата предмета. Според сегашния учебен план за всеки от предметите има общо 72 часа за 2-те години (VIII и IX клас), 144 часа за двата предмета.

Новото разпределение на часовете поражда и друг проблем - половин час седмично по предмет означава, че няма как този предмет да е самостоятелен, няма как учителите да покрият нормативите си, няма и как да осигурят систематичност на преподаването. Те ще бъдат принудени да преподават само в един от двата срока в рамките на учебната година, за да имат по 1 час седмично.

Неясен остава мотивът на вносителите - основно екипът на бившия зам.-министър на образованието и настоящ председател на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова (ГЕРБ) - за тази промяна. По информация на OFFNews първоначалното намерение е било да бъде направена още по-драстична промяна, като напълно се премахнат часовете по музика и изобразително изкуство в гимназиалния етап. След намесата на министъра се е стигнало до варианта, публикуван на сайта на МОН, който предвижда през трите години на първия гимназиален етап (VIII, IX и X клас) да има по 18 часа годишно музика и изобразително изкуство, т.е. по 1/2 учебен час седмично по предмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови