Намаляват наполовина часовете по първи чужд език в езиковите гимназии

Александра Маркарян 03 ноември 2015 в 13:30 33257 35

Учебните часове по първи чужд език в езиковите гимназии се намаляват наполовина спрямо сегашния хорариум в IX, X, XI и XII клас. По сегашния учебен план те са 4 седмично, а според проекта за нов план на Министерството на образованието са два седмично. Така първият чужд език няма да е приоритет - той ще се учи толкова, колкото и по старата, и по новата програма се учи вторият чужд език.

Запазва се т. нар. подготвителна година в VIII клас, когато се броят на часовете остава непроменен - 18 седмично, 648 годишно.

По новия учебен план за езиковите, хуманитарните гимназии, както и гимназиите с профил "Музика", "Изобразително изкуство", "Физическо възпитание и спорт", "Обществени науки" и "Предприемачески" в XI и XII клас вече няма да се учат история и география, които по сега действащия план се учат до XII клас включително - по история има час и половина седмично в IX клас и по 2 часа седмично от X до XII клас, а по география - по един час седмично в IX, X и XI клас, а в последната година от гимназията - по един.

Досегашните предмети психология и логика, етика и право, философия и свят и личност, които се учеха съответно в IX, X, XI и XII клас в общо 224 часа за 4-те години, се събират в един предмет - гражданско образование, за който са предвидени общо 139 часа в гимназията.

При предметите биология, физика и химия също има размествания. В гимназията те ще се учат само в IX и X клас. За всеки от трите предмета ще има 162 часа общо за двете години (90 часа в IX клас и 72 в X) - по два часа и половина седмично в IX клас и по два часа в X клас.

Според сега действащия учебен план биология се учи в IX, X и XI клас в общо 216 часа за трите години. Физика се учи в IX, X, XI и XII клас, а общият хорариум е 229 часа. Часове по химия има в IX, X и XI. Общо за трите години те са 198.

Драстично се намаляват и часовете по изкуствата - изобразително изкуство и музика.

Проектът за нов учебен план, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката:

Сега действащият учебен план в езиковите гимназии

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!