Quantcast

МОН затваря вратата към чуждите университети за децата

Александра Маркарян Последна промяна на 10 ноември 2015 в 09:44 84015 50

Ваня Кастрева

Снимка БГНЕС, архив

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието, отговорен за новите учебни планове и програми на МОН

Новите учебни планове на Министерството на образованието и науката ще ограничат силно възможностите на завършилите училище по тях младите хора да учат в чужбина.

Причината: новите планове намаляват драстично броя на задължителните часове по ключови предмети, сред които дори първия чужд език в езиковите гимназии. Така има риск българските ученици да не могат да покрият изискванията на чуждите университети за минималния задължителен хорариум и по формален признак да бъдат лишени от възможността да кандидатстват извън България.

До момента МОН не аргументира предложените промени, въпреки че те са драстични - например хорариумът за изучаването на първия чужд език в езиковите гимназии се свива наполовина - от 4 на 2 часа седмично. Толкова са сега и толкова ще останат часовете по втория чужд език. Обществена тайна е, че с два часа седмично този втори език не се научава в училище.

Проектът за нов учебен план за езиковите гимназии

Сегашният учебен план

Без аргументи остава и планираното премахване на обучение по основни предмети като история, биология, химия, физика във втория гимназиален етап (XI и XII клас), сериозното намаляване на часовете по информатика, силното ограничаване на часовете по философия, орязването на часовете за изкуствата.

Неясно е как учениците ще се подготвят за изпитите университетите, дори и в българските, в последните две години от гимназията при положение, че тогава няма да имат други предмети освен български език, чужди езици, математика, гражданско образование и физическо възпитание и спорт. Новите планове дават часове за обучение по избираеми предмети, но учениците ще могат да избират само от предметите в задължителната им програма за годината (т.е. само български, математика, език, гражданско образование или спорт). Например ако искат да учат биология и химия, за да се подготвят за изпитите за медицина, няма да могат да посочат тези предмети като задължително-избираеми. Има и факултативни часове, в които могат да се учат и предмети извън предвидените в задължителната програма. Но тези факултативни часове няма как да са достатъчни, нито могат да допълнят хорариума на кандидатстващите в чужбина. 

Директори и учители обсъждат, че промените неминуемо ще свалят още нивото на българското училище. Те си обясняват ограничаването на възможностите за кандидатстване в чужбина чрез орязването на хорариума с прокарани лобистки интереси от средите на българските университети, които са в криза за студенти от години, защото младите хора търсят по-високо качество и заминават за чужбина.

Днес, повече от две седмици, след като МОН качи новите учебни планове на сайта си без мотиви, които да обясняват озадачаващото им съдържание, министерството ще даде първата си пресконференция по темата. Тя започва в 11 ч., в сградата на МОН на "Дондуков" 2А.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2015 в 07:13

Това е пълна ненормалщина и ликвидиране на бъдещето на младите хора! Такова глупост само побъркани изроди могат да предложат! Крайно време е не само да си пишем из форумите, а народът да се вдигне и да ги измете!

13.11 2015 в 01:41

Новата програма не е съобразена със социалната действителност.Трябва да се въведат нови предмети като КАк да излъжем държавата в условията на социална деградация,Джепчийство,Запазване на здравето чрез мързел,Как да си закачим безплатно ток,Избягване на месични сметки,Условия за бързо пенсиониране,Да живем социално чрез помощи ....................

12.11 2015 в 22:55

ЛОШО

12.11 2015 в 22:49

'
" ЧАСТНИ УРОЦИ " ЗА ЧУЖБИНА

12.11 2015 в 17:42

Идиоти! Това е безобразие! :Х

12.11 2015 в 13:20

Броят часове по чужд език се запазва в подготвителен клас, което е достатъчно да се получи добра основа. С тези знания много мои ученици заминаха след осми клас в чужбина и се справят прекрасно. Ефектът от простото решение на МОН ще бъде този, че амбициозните родители ще започнат да си изнасят децата още от девети клас. И какво правим - празни училища и празни университети.

11.11 2015 в 16:41

Поредната глупост, съжалявам че живея в България, като знам че ни управляват такива идиоти!

11.11 2015 в 16:39

Поредната глупост, съжалявам че живея в България, като знам че ни управляват такива идиоти!

11.11 2015 в 11:11

Родители юристи, проучете какви са пробойните на закона, в какво записаното там противоречи на таблиците с часове, на лозунгите за ангажимент на държавата за равен достъп до качествено образование на всеки ученик и за развитие на образователната традиция. Започнете дела, защитете правата на децата си! Няма кой друг да се погрижи за това!

11.11 2015 в 10:52

Не знам каква е целта - дали да напълнят нашите университети, или да снижат образованието до средното за ГЕРБ, но няма да им се получи. От цялата работа ще се увеличат разходите на родителите за частни уроци, курсове и явяване на изпити за сертификати по чужди езици. Това ще доведе до увеличаване на сивия сектор сред преподавателите по чужди езици. След това ще започнат да правят реклами за спиране на контрабандата при взимането на частни уроци, с което отново да харчат нашите пари за глупости.
Защото, господа управляващи, най-добрият начин да спреш контрабандата, е населението да има адекватни доходи, стоката да не липсва на пазара и Вие да мислите (ако можете) преди взимане на решение, а не след това.