НСО ще може да наема шофьори с отнемани книжки

ОFFNews 28 август 2015 в 20:46 8229 13

Коли на НСО.

НСО вече ще може да наема на работа като шофьори хора, чийто книжки са били отнемани поради извършени от собствениците им нарушения по пътя, съобщи "Сега".

Според промяна в наредбата на МВР нарушителите ще могат да карат всякакъв вид коли със специален режим на движение като тези на: НСО, МВР, ДАНС, Спешна помощ, парламента, военна полиция и т.н. Досега шофьорите, губили някога книжките си, нямаха право на това.

Авторите на проектонаредбата обясняват, че според Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) санкцията лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност не може да продължава повече от пет години, и то ако става дума за нарушения на безопасността по пътищата от пияни шофьори или под друго силно упойващо вещество. 

Това обаче е в разрез с правилата на МВР:

"Водачите на МПС, на които е било налагано такова наказание, са принудени да понасят последиците на наказание, което всъщност са изтърпели. След изтърпяването на наказанието няма основание да се прилагат други рестрикции към тях", пише в наредбата.

В устройствения план на министерството на вътрешните работи обаче пише, че държавен служител в МВР може да бъде само лице, което не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията

Друга промяна в наредбата е, че желаещите да бъдат шофьори трябва да имат стаж от 3 години зад волана за кола и 1 за мотоциклет. Досега минималният стаж като шофьор трябваше да е 5 години за кола и 3 за мотор.

Тези промени предизвикват опасението, че поведението на пътя на шофьорите на НСО ще стане още по-необуздано, тъй като охранителите на властта са първенци по нарушения и действия, предизвикали отрицателни обществени реакции. Заради статута си на недосегами обаче наказание няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!