Ново 20: Карантината при връщане от страна с коронавирус ще е за сметка на отпуската

OFFNews 25 февруари 2020 в 20:38 14066 3

Кирил Ананиев

Тези, които се връщат в България от държави, засегнати от коронавируса и трябва да са под "доброволна карантина", ще трябва да си вземат отпуск, тъй като не може да им се издаде болничен. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред журналисти в Министерския съвет.

Ананиев обясни, че това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации. Тъй като нямат проява на болестта, нямало нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

Попитан дали това не ощетява работниците, които имат определен брой дни отпуск годишно, Ананиев каза, че е най-важно здравето на хората.

"А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданите, които влизат, е да се обадят на своя работодател, че са били в рисков район и че трябва да бъдат 14 дена вкъщи", каза здравният министър. Той добави, че в никоя държава не е регламентиран законово редът при такъв случай с вирус, който се разпространява за отрицателно време.

Социалният министър Деница Сачева обясни след Ананиев, че ще предложи да бъде направено отделно заседание и да бъде обсъден национален координационен механизъм, свързан с "доброволната карантина". "Обръщаме внимание повече на медицинската част, а управленско-организационните аспекти са неясни. Не мога да кажа, че ще променя наредбата, че ще има отпуски. Трябва да има координация на национално ниво и по-активно трябва да бъдат включени личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи", каза Сачева. "Ако всички сега масово излязат в отпуска, също ще има сериозни икономически отражения", добави тя.

Вчера ген.-майор проф. Мутафчийски, началник на ВМА и ръководител на новосформирания Кризисен щаб заяви, че всеки, който е бил в район с разпространение на коронавируса, носи лична отговорност към здравето на близките, приятелите и колегите си. “Той трябва да е подготвен за доброволно отшелничество и ако прояви симптоми на заболяването, веднага да потърси личния си лекар”, каза Мутафчийски.

На хората, които са под карантина, задължително ще бъде издаван болничен, заяви днес д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

27.02 2020 в 03:21

Ми, по същата логика, гражданинът трябва да е в неплатена отпуска когато стане война, и го вземат войник. И сам да се храни, самда си купи униформата. Без намаление на ддс-то за патроните, които ще изстреля. А като го убият - наследниците му трябва да платят данък наследство, и данък сгради и смет за гроба.
Гусин министъре, поговори с личния си психиатър, а?
Нещо много станахте бойковистите. Вече реална гранична психиатрия.

Карантината е държавна работа. "Предупреждението на МВнР" да не се ходи в чужбина, би трябвало да значи нещо. Но то не значи нищо, при поредната парцалена кукла.

9015

2

Konstantin Iliev

26.02 2020 в 01:08

Издава се болничен лист, като в полето причина за временната неработоспособност се вписва код 12 - Карантина.

За сведение на министъра, понеже явно не е запознат със собствените си нормативни актове - чл. 6 от наредбата за медицинската експертиза, приета с ПМС №120 от 23.06.2017 г.:
Раздел I
Общи правила за издаване на болнични листове.
Условия и ред за установяване на временна неработоспособност

Чл. 6.(1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; КАРАНТИНА; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на КАРАНТИРАН член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място... и т.н.

15509

1

Бухльо

25.02 2020 в 22:10

Нямало нормативни основания за болничен. Ами напишете и приемете бе. Нали държавата взема мерки за борба с вируса, защо трябва хората да си хабят отпуската или пък да не получават пари?
Само тарикатлъци на дребно, като трябва да направят нещо за хората, а дойде ли да се взема - тогава крадене на едро.
Ама то и един здравен министър - не виждал здравна система и през крив макарон.