Нови учебници по история за V клас ще има най-рано през ноември (видео)

OFFNews 17 март 2016 в 08:26 3938 1

Диян Стаматов

Децата, които тази есен ще са в V клас може да започнат училище без учебници по история.

Причината е, че тази година учебниците трябва да са по нови програми, но заповедта за създаването им е била издадена твърде късно, за да може издателите да се справят навреме, призна заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Заповедта е на бившия министър на образованието проф. Тодор Танев. Тя е от 7 януари. Задължителните по закон процедури за издаването на един учебник и фиксираните в нормативните документи срокове за всеки от етапите предполагат, че издаването на учебниците ще се забави.

Истинският проблем е не думата съжителство в програмата по история - тя вече не съществува в тях, а вместо нея пише османско владичество. Истинският проблем са новите учебници. За пети клас има проблем с отпечатването на историята, която е изцяло нова, с ново съдържание. Новият учебник може би ще бъде готов в края на месец ноември, каза зам.-министър Стаматов пред bTV тази сутрин.

Има воля от издателите, но сроковете, пред които са поставени, предполагат нарушаване на нормативните правила, за да има нови учебници на 15 септември, обясни той.

Зам.-министърът допусна дори вариант да се работи по старите учебници.

Вчера МОН представи редактиран вариант на проектите за нови учебни програми за II, VI и VIII клас по български език и литература и история и цивилизации. Промените в тях се наложиха, заради напрежението, което предизвика програмата по история за VI клас, в която не ставаше дума за османско иго, владичество или робство, а само за съжителството между българи и турци.

Според обновения проект “История славянобългарска“ ще се изучава четири, а не три пъти в средното училище. Откъс от произведението е предвиден в програмата по история и цивилизации в VII,VIII и X клас и по литература в IX клас.

Песента на Добри Чинтулов „Къде си, вярна ти любов народна“ е в учебника по музика за VI клас, а по литература в VII клас ще се изучават „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. Фолклорните песни „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ и епосът за Крали Марко са в програмата по история за VI клас.

В VIII клас ще се изучават два сонета на Шекспир, както и откъси от Библията за Исус.

56.2% от програмата са българска история, 43,7% - световна. Досега съотношението беше 46,92% българска и 53,98% световна.

По литература е предвидено да се изучават 80% български текстове и 20% – чужди. Програмите предвиждат до 60% преподаване на нови знания, а останалото време е за упражнения, контролни работи, преговор.

По повод дебата около термините в програмите, зам.-министър Стаматов поясни, че за „съжителство“ и „робство“ се говори в литературата, където се изучава романът „Под игото“ на Иван Вазов. В програмата по история и цивилизации за периода XV – XVII век учените използват термини „османска политическа система“ и „османска власт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!