Нова машина прави по-лесен достъпа до брега на българската база на Антарктида

OFFNews 14 януари 2017 в 12:04 7714 1

Високопроходимата машина „Маниту“ беше свалена успешно на българския бряг на остров Ливингстън в Антарктида.

Тя ще улесни много товаро-разтоварните работи, строителството, както и една от най-опасните операции – дебаркирането на българския бряг.

Изключително сложната операция по свалянето на осемтонната машина от кораба до брега, организирана преди две години от чилийската армада, се оказа неуспешна поради лошите атмосферни условия в най-студената и опасна част от планетата.

Преди два дни испанският научно-изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа“ направи услуга на българската база като помогна да бъде пренесена и разтоварена тежката машина.

Вчера изследователският кораб потегли от Южния залив на о. Ливингстън с командира на българската база инж. Йордан Йорданов и лодкаря Роман Едуард.

Машината е натоварена на кораба от чилийската база „Ескудеро“ на о. Кинг Джордж, където престоя две години. След рискована операция „Манитуто“ беше свалена на собствен ход на българския каменист бряг, който няма пристанищни съоръжения.

Основната научна група от 18 полярници начело с проф. Пимпирев пристига на базата след три дни заедно с четири тона хранителни продукти, строителни материали и дизелов генератор, чието разтоварване ще бъде много улеснено от новата машина, която вече е на брега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови