Наши алпинисти тръгват към върхове на Антарктида, на които не е стъпвал човешки крак

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2016 в 06:30 12814 0

Втората група български полярници заминава днес за Антарктида, съобщи проф. Христо Пимпирев.

Маршрутът на 25-та юбилейна антарктическа експедиция е София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас - остров Кинг Джордж - остров Ливингстън.

В групата са топ-алпинистите, покорители на Еверест, Николай Петков и Дойчин Боянов, фотографът Неделчо Хазърбасанов и геохимичката Деница Апостолова. Алпинистите очакват да реализират амбициозна програма с няколко премиери на върхове, на които досега не стъпвал човешки крак, като паралелно извършат прецизни геодезични измервания на участъци, които досега са бели петна на топографската карта.

Деница Апостолова ще работи заедно с испански и португалски учени по международния проект за изследване на "вечната замръзналост" (Permafrost) и наченките на почвообразуване в района.

В момента в българската антарктическа станция "Св. Климент Охридски" от близо две седмици първите десетима родни полярници успешно разконсервират зданията и инсталациите след продължителната тежка зима и подготвят оптимални условия за нормалното протичане на експедицията.

На редовната връзка по сателитния телефон Командира на станцията инж. Йордан Йорданов информира, че всички са в добро здраве и планираните дейности се извършват по график.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови