Нова измама плъзна в София

Измамници мамят с фалшиви ключарски услуги

OFFNews 23 януари 2018 в 13:02 2731 0

Нова измама плъзна в София. Апаши се опитват да разбият домовете на възрастни хора, а след това пускат фалшиви обяви на ключарски услуги в пощенските кутии на блоковете в столицата. Опитват се хем да ги изплашат, хем да ги ощавят.

Схемата е много проста и предвидима, но броят на ужилените с всеки ден нараства. Най-честите жертви на измамата са възрастните хора, които живеят в крайните квартали като Люлин и Надежда. Престъпниците си набелязват даден апартамент, в който предимно живеят самотни пенсионери. Внимателно наблюдават живота и навиците, които има, за да се убедят, че живее сам. След това се опитват да проникнат в набелязания апартамент. Умишлено не влизат с взлом, а само повреждат бравата или ключалката. След това чакат. Най-често пенсионерите веднага се обаждат на ключар.

Те не се обръщат към полицията заради повреденото си имущество, а решават сами да се справят с възникналата ситуация като разрешат проблема. Избират точно този телефон, който са прочели на листовката от пощенската кутия. Измамниците на това разчитат. Те отговарят на обаждането, приемат поръчката и отиват на адреса. Влизат в дома на клиента и го заплашват, че ако не им каже къде си държи парите, ще пострада. Изплашените пенсионери доброволно дават спестяванията си и измамниците се измъкват от местопрестъплението все едно нищо не е станало.

Припомняме, че преди време подобна измама вилнееше в София. Тогава се разпространяваха фалшиви листовки и телефони на ключарски услуги. При нужда от смяна на брава или ремонт на ключалката, хората позвъняваха на посочения телефон. От фалшивата фирма изпращаха мним ключар, чиято роля бе добре да огледа апартамента и да прецени какво може да бъде откраднато. След това обясняваше на клиентите, че е забравил някой от необходимите му инструменти и уж отива да си го вземе. Само че повече не се връща. От своя страна измамникът се свързваше с аверите си, обсъждайки състоянието на движимото имущество в инспектирания апартамент. Дни след това, обирът вече бе факт.

За порочната схема разказват специалисти. Те апелират гражданите да бъдат по-предпазливи и внимателни и да не допускат непознати хора в дома си.

При проблем с бравата или ключа, трябва да се доверявате на доказани професионалисти в този бранш – ключари, които са от дълги години на пазара. Освен това трябва да се уверите, че работят в района, където живеете. Много от фирмите представят и екипа си точно поради тази причина. Вие трябва да бъдете информиран относно самоличността на човека, който ще звънне на вратата Ви, за да поправи повредата. Не трябва да допускате майсторите да влизат в дома Ви. Те трябва да оправят повредата само в пространството около входната врата и в никакъв случай не трябва да влизат в апартамента. Работа по стаите те нямат Освен това внимателно избирайте своя ключар. По-добре заложете на фирма, която предлага аварийна ключарска помощ и работи денонощно.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!