Нов миньорски протест в Старозагорскo. Движението по пътищата в района ще е затруднено

OFFNews 23 март 2024 в 09:47 1565 2

миньорски протест

Снимка Интернет

Нови протести на миньори в Старозагорско се провеждат днес и ще затруднят движението по пътищата в района, съобщи БГНЕС. Началото бе дадено в 9:00 ч. в Раднево, а в 10:00 ч. започва в Стара Загора.

Планирано е да бъде затворен пътят Стара Загора - Казанлък на "Предела" между 11:00 ч. и 11:45 ч. Колоната от протестиращи коли ще премине по Подбалканския път край Мъглиж и Гурково, за да стигне съседната Сливенска област.

В късния следобед в Нова Загора ще бъде временно спряно движението около 17:00 - 17:30 ч. Очаква се в автошествието да се включат около 100 автомобила.

Протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел "Миньори и енергетици заедно". Основните искания са да се премахнат плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Сдружението застава зад рекултивация на терените на мините, които да се стопанисват като земеделски и горски фонд, а не за индустриални цели.

То обяви още, че е против планираната от 1 юли реформа, която ще доведе до "непосилни сметки за ток" на домакинствата у нас. Това са първите ефективни протести след тези в края на септември и началото на октомври, които създадоха големи затруднения при придвижването в района, включително и по автомагистрала "Тракия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

4I4ATA

23.03 2024 в 12:22

Тия първобитници е крайно време да разберат в кой век и коя година живеят!

135

1

Far Rider

23.03 2024 в 11:11

Спокойно! Денков ще им даде пак пари и всичко ще е наред. Няма значение, че уж сме в ЕС и тези плащания са задължителни.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика