Нов комплекс в НПЗ Хладилника, правила за фасади и климатици по Графа след Нова година

Събития на открито на точно определени места във всички райони на София

OFFNews 18 декември 2018 в 15:01 6053 2

Стандарти за улични настилки и фасади на сгради, както и правила за поставяне на климатици ще се въведат в София. Това е предвидено в Наредбата за градски дизайн, която ще бъде пусната за обществено обсъждане през януари. 

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на семинар за столичния бюджет за следващата година. След приемането на наредбата от СОС, ще бъде определен и срок, в който сградите - първо в зона 2 по Графа, Шишман, Солунска и 6-и септември, да бъдат приведени във вид според новите изисквания. Те засягат и типа на дограмата по сградите, както и местата на рекламите и летните градини към заведенията. Наредбата ще се отнася за цяла София. 

Целта е климатиците да не се виждат, да не капят и да не вдигат шум. Пред новите сгради да няма разнообразие от шлайфан или щампован бетон, обясни арх. Здравков. 

Направление "Архитектура и градоустройство" подготвя и схема с помощта на районните кметове, за да се фиксират постоянни места за събития на открито. Да е ясно, че пред Народния театър не може да има кампанийни мероприятия, сега всеки иска там, допълни главния архитект. 

Нов квартал ще се изгражда в бившата НПЗ "Хладилника". В района между улиците “Люба Величкова”, “Филип Кутев”, “Сребърна” и бул. “Черни връх” могат да се направят жилища за 12 000 души. В момента се уточняват терени със собствениците за улици, училище, детска градина, уточни арх. Здравков. по думите му тази зона може да стане прекрасно място за живеене и работа. 

За половин година в София има разрешения за строеж за около 10 млн. лв., съобщи главният архитект Здравко Здравков. През цялата 2017 г. разрешенията са били около 11,6 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

18.12 2018 в 19:43

Архитектчето от Червен бряг оправи всички други проблеми на София-некачествените общински строежи, презастрояването, унищожаване на зелени площи и т.н. и се е заел да скрива климатицитите на хората от фасадите..Смешна история

17156

1

aviatora

18.12 2018 в 15:17

ГЕРБЕРСКИ МАФИОТИ МРЪСНИ!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!