Николай Николов: Столичната община да изиска проверка на охраната на водоемите

OFFNews Последна промяна на 21 май 2018 в 16:24 2410 0

Столичната община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите.

За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет.

"Столична община е в правото си да организира и насрещна проверка. И трябва да го направи. Също така ще предложа на следващото заседание на Комисията по обществен ред и сигурност с колегите да посетим водоемите и лично да проверим каква е охраната им. Според актуалната наредба има специални изисквания за санитарно-охранителните зони. Тези обекти попадат в първа категория от гледна точка на националната сигурност и трябва да бъдат пазени стриктно", каза той.

Николай Николов засегна и темата за киберсигурността, която засяга и системите, обслужващи водоемите.

"Как е гарантирана сигурността на тези електронни системи в пречиствателните станции и как са защитени от евентуален пробив. Предвид коментираната през уикенда тема за състоянието на питейната вода в София, Столична община е длъжна да изиска информация за охраната на системите. Гражданите на София пък са в правото си да искат доказателства, че сигурността на водата, която потребяват, е гарантирана. Хората не трябва да имат и капка съмнение, че водата, която пият, е опасна за живота и здравето им", обясни още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови