''Ние, потребителите'' подкрепи Съюза на екскурзоводите

OFFNews 22 май 2024 в 14:28 1158 0

Габриела Руменова

Снимка Facebook/Ние, потребителите

Габриела Руменова

За да предоставят качествено заплатените от туристите услуги, екскурзоводите, с които туроператорите и/или туристическите агенти сключват договори за осъществяването на своята дейност, трябва да притежават необходимата квалификация. Един професионалист се изгражда с получаването на съответното образование и практическа подготовка, което се удостоверява с успешно положени изпити и издаването на документи за притежаването на въпросната квалификация от легитимни органи.

Позицията е на онлайн платформата "Ние, потребителите", а повод за нея стана дебатът около "новите" правила за екскурзоводите и изискванията за тяхната професионална квалификация.

По-рано днес от Съюза на екскурзоводите в България излязоха с отворено писмо до всички политически сили в България във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което може да бъде премахната забраната на екскурзоводите от чужбина, придружаващи чужденци, да изнасят беседа извън превозното средства.

Министерството на туризма също защити екскурзоводите.

Според Закона за защита на потребителите туроператорите и турагентите са търговци и поради това те са длъжни да прилагат единствено практики, които не противоречат на изискването за добросъвестност и професионална компетентност.

Някои от оплакванията на туристите при организирани пътувания с обща цена са свързани именно с непрофесионалната работа на екскурзоводите.

Само преди дни до "Ние, потребителите" е изпратена жалба от потребители, които са останали недоволни от липсата на езикови познания и информация за забележителностите при пътуване по програма: Виетнам – Камбоджа.

Потърпевшите туристи споделят, че в офертата за пътуването изрично е посочено, че пакетната цена включва "Водач, който ще пътува с групата по време на цялата екскурзия и ще превежда на български език".

"С групата бе изпратен водач със слабо владеене на английски език и без преводачески умения. Дамата не познаваше страната, нямаше базови познания за региона и не беше запозната с програмата. Без опит, образование и познания, необходими за подобна позиция. Тя самата призна пред нас, че не говори добре езика и става сутрин в 5 часа, за да чете за предстоящите забележителности", гласи оплакването.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София