"Не сме казвали да не се приемат повече бежанци"

OFFNews 27 септември 2015 в 15:37 4192 5

Снимка БГНЕС

Ловчанският митрополит Гавриил.

"Не сме казали да не се приемат повече бежанци, а да не се приемат повече от това, което България може да понесе, без да бъде повредена, като понесе непоправими щети като националност, култура и вяра".

Това заяви пред БНР ловчанският митрополит Гавриил по повод обръщението на Българската православна църква от 25 септември във връзка с бежанската криза.

"Ние вече сме приели бежанци. Ще се промени нацията и България ще изчезне, ако приемем стотици хиляди бежанци. Ние сме писали, че трябва да се премахне причината – войните в региона, да се въдвори мир, за да престанат хората да бягат и да започнат да се връщат. Големите сили в света и Европа трябва да поемат повече тежест върху себе си, а не върху малките страни да се прехвърля тежестта, защото те не могат да я поемат", разясни той.

Според него, ако наистина към нас дойде поток от милиони бежанци, както се говори, това ще заличи България, Гърция и другите по-малки страни, които ще поемат удара. В тази връзка ние не трябва да ставаме т.нар. гореща точка за бежанци.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика