Не е имало решение за фалиране на КТБ, твърди бивш финансов министър

OFFNews 12 юни 2017 в 09:40 4331 2

Не имало решение за фалиране на КТБ, твърди бивши финансов министър

Не е имало решение за умишления фалит на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пред Нова тв финансовият министър в кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов. Той коментира стенограмата от консултации при президента на 29 юли 2014 година, която беше публикувана от администрацията на президентството.

"Категорично не е било решено преди тази среща да бъде фалирана КТБ. Тази среща де факто не беше за КТБ. Тази среща беше във връзка със ситуацията, която се разигра в банковата система като цяло, след като КТБ беше поставена, по желанието на нейния мениджмънт, под специален надзор. Тоест, тази среща е по-скоро за това какво правим, така че да спасим системата и в понеделник всички хора да са сигурни, че банките продължават да бъдат стабилни и че ще си получат своите пари, когато ги поискат", коментира Чобанов.

Според него стенограмата показвала политическата среда, в която се развили събитията. "Виждате, че тя е изнервена, и опозицията по естествен начин пита за оставка", каза той и отчете, че в текста неговата оставка е искана 15 пъти.

Чобанов обаче смята, че не би било правилно тогава да подава оставка. "Ако аз бях отстранен, нямаше тогава кой да свърши практическата работа. А тя съвсем не е лесна", каза той и поясни, че разрешението за финансова помощ на банките от Европейската комисия е дошло за 6 часа, а обикновено процедурата продължавала 1 месец. Това разрешение, по думите му, е успокоило хората, а Еврокомисията е излязла със съобщение, че стои зад предприетите мерки и подкрепя страната. 

Чобанов коментира, че медийните публикации по темата "КТБ" започнали "далеч по-рано в медии около кръга "Капитал". Малко по-късно в други медии е имало публикации за операциите, които са правени и за състоянието на банката, стана ясно от изказването на Чобанов.  

"Дни преди това имаше публикация, че кредитите са необезпечени. Това се оказа истината", каза той. 

Чобанов припомни, че правителството искало да спаси тази част от банката, която можело да продължи да работи и за това бил внесен законопроект. "Видяхте, че нямаше политическо съгласие. Законът влезе в парламента, г-н Йордан Цонев го внесе, той беше изготвен от правителството, Министерството на финансите и БНБ, но в парламента вече нямаше съгласие това да се случи", обясни ексминистърът.

По думите му "откраднатите пари" от КТБ са всъщност необезпечените кредити. "Откраднати са от този, който е предизвикал капиталовия недостиг, този който е управлявал банката. Предстои в съда да влезе делото и той ще реши това", поясни Чобанов.

Той заяви, че не вижда намеса на ДПС във фалита на банката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови