Плевнелиев препоръча да не се разсекретява стенограмата за КТБ

OFFNews 31 май 2017 в 19:20 6126 6

Снимка Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се обяви против разсекретяването на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност по повод КТБ през юни 2014 г. 

Трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, обяви Плевнелиев в писмо до главния секретар на президента Румен Радев, разпространено до медиите.

В позицията на Плевнелиев се посочва още, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и въпреки изминалите почти три години от проведените консултации общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система.

Това е причината в редица закони да е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, подчертава Плевнелиев. 

Той е категоричен, че Законът за достъп до информация не може да се приложи в този случай и разсекретяването на стенограмата за КТБ не е свързана с желанието или нежеланието за това на участниците в разговорите. 

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи", пише Плевнелиев в писмото до своя наследник. 

Радев се обяви за разсекретяване на стенограмата. Той допълни, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора с искане да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено.  

За разсекретяване на стенограмата се изказа и премиерът Бойко Борисов. В същото време лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и сред присъствалите на разговорите за банката, заяви, че стенограмата ще предизвика разочарование, защото съдбата на КТБ е решена на среща в БНБ седмица по-рано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

6

newfoundland

02.06 2017 в 19:08

С или без отворена стенограма, КТБ ще ни виси на шиите като воденичен камък още много години, докато безуспешно се опитват да съберат милиардите, които заминаха посока Сърбия.

12435

5

Jinx

01.06 2017 в 21:47

Плевнелиев се доказа многократно като слаб политик и държавник. Определено мнението му не тежи. Друг въпрос е защо толкова се запъва, все едно пази някого.

16008

4

Nik68

01.06 2017 в 08:43

Крайно време е да падне ореола, около "свещената крава", банкова система, защото за втори път зад този параван се случват огормни безобразия. Говоря за фалитите от края на деветдесетте и за КТБ. Да не зачеквам темата с мижавите лихви по депозитите и огромните спрямо тях по кредитите. За многобройните такси и таксички на световно и европейско ниво като абсолютна стойност. Живеем в различни светове и е безобразие да се цакат пенсионери, за да им се превеждат пенсиите поо банков път. Да се начисляват двойни такси за банков превод за преводи към бюджета и пр.

11851

2

Дядо Кольо

31.05 2017 в 20:16

Писмото до този главен секретар означава ли "вето", или е щикълкавене - дано мине?