Плевнелиев обеща пред НАТО повече разходи за отбрана

Юлиан Христов Последна промяна на 05 септември 2014 в 16:26 7497 14

Президентът Росен Плевнелиев потвърди записания във "Визия 2020" ангажимент за това страната ни да задели 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана до 2020 година. 

България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности, заяви Росен Плевнелиев, като подчерта, че „Визия"-та ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс“, заяви още президентът на заседанието на Северноатлантическия съвет, който се проведе в рамките на срещата на върха на НАТО в Уелс.

В същото време военният министър Велизар Шаламанов е запознал колегите си от НАТО с ангажиментите, които страната ни поема с разработената от екипа му "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020". Там е записано, че България ще търси по-тясна ангажираност с военния пакт и ще направи всичко възможно за ускоряване на модернизацията. 

В момента разходите за отбрана възлизат на 1.3%. Според стратегическия документ, който беше изготвен от Министерството на отбраната, до 2015 г. тези разходи трябва да достигнат 1.5%. Подобен размер на разходите беше препоръчан в Бялата книга на отбраната, изготвена от екипа на бившия военен министър Аню Ангелов. Въпреки това ангажиментите по този стратегически документ не бяха изпълнени и процентът на разходите за отбрана останаха ниски. 

Парите, заделяни за отбрана, се харчат предимно за екипировка, оборудване, текущи разходи, заплати, социални придобивки и обезщетения на военнослужещите. Минимален процент от тези средства отива за модернизация и купуване на ново въоръжение и техника.

Особено драматично е положението тази година, тъй като Министерството на отбраната не успя да изпълни планираните приходи, а някои дейности на ведомството са пред блокиране заради недостиг на пари. Отчетът за изпълнението на бюджета на МО показва, че събраните приходи са с 11% по-малко в средата на годината. В същото време към 30 юни 2014 г. бюджетът на министерството възлиза на 1.1 млрд. лв. или 1.37% от БВП.

Освен тези ангажименти, след срещата на върха на НАТО в Уелс стана ясно, че страната ни подкрепя предложението за базиране на елементи от съюзническото командване на НАТО на наша територия. Според българския президент ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. „България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2014 в 08:38

Викаш след референдума за влизане във Варшавския Договор, сега и за НАТО.
Я ми кажи, ти Съединението и 3-ти Март празнувал ли?
Професор Балкански

06.09 2014 в 03:14

Положите сюда краснами гъзягами, чтоб професьоРРР полигаватся.

Хахахахахахахахахахха

06.09 2014 в 02:30

Еми като сте толкова сигурни, че народа иска да стои в педероАтлантическия алианс и Еврогейския съюз - направете референдум бе, въпреки че такъв трябваше да има още преди издигане на кандидатурата. Защо не попитаха народа дали иска или не?

И изобщо защо ни е това членство във военно -политически блокове от времето на студената война? Швейцарците примерно са неутрални и не членуват в подобни структури, и пак са си добре.

Нали уж там "Швейцария на Балканите" или т.н.?

06.09 2014 в 02:06

2%! Смешно! Бюджета от 1,1млрд. би станал приблизително около 1,8млрд.С тия пари(разликата от 700млн.) не могат да платят само керосина на авиацията(ако лети нормално , а не като сега)-за друго да не говорим.За да може България да изгради някаква що годе прилична отбранително система са необходими поне 7-8%(както е било по времето на царска България-бюджета на армията е бил 30% от държавния бюджет).За съжаление няма как да стане-нужни са пари с които не разполагаме и то при положение , че има много страдащи хора. Веднага възниква въпроса-защо в продължение на 25год. изградената и окомплектована българска армия беше разсипвана,унищожавана,мачкана и изнасилвана??? За да я изграждаме и възраждаме наново ли? От нулата! И то точно когато ПАРИ НЯМА!!! Когато желаещи НЯМА! Колко трябва да си тъп за да не успееш да предвидиш , че Русия рано или късно ще надигне глава? Колко трябва да си тъп и неграмотен за да не можеш да проумееш , че войни винаги е имало и винаги ще има? Колко трябва да си тъп за да не допуснеш , че рано или късно Родината ще бъде застрашена?МОЖЕ БИ КОЛКОТО БЪЛГАРСКИТЕ политици(умишлено не пиша държавници защото в България такива няма)!!!

05.09 2014 в 22:07

Е как няма да обещава повече разходи за отбрана - респективно покупки на оръжие! Що комисион, що краденен под прикритието на секретността и запълване на офшорни сметки може да се реализира!

05.09 2014 в 21:08

Не мога да вярвам на български политици, които се гърчат в опитите да лавират и намират някаква измислена, но не съществуваща "златна среда" и баланс. Това ни поставя в поза "между двата стола" - Русия и НАТО. Това не е проява на дипломатичност, а на липса на трезва преценка, на слабохарактерност и на външна зависимост. В сто процента от случаите, които познавам добре - става въпрос за пряка материална и финансова зависимост, а не за идеи, принципи или идеали. Много от тези политици дори нямат елементарни познания за Русия, за руската култура и история. Именно затова не вярвам, че подобни политици могат да защитят моята и Вашата свобода. За тях няма граници на "гъвкавостта" и "компромисите" които могат да направят за да останат на власт.

Ето защо и поради ангажиментите ни към НАТО, към колективната и национална сигурност настоявам бюджета на армията да се вдигне до 2% - именно защото е налице реална външна заплаха, която е устойчива и непосредствена. Увеличението може да стане за сметка на бюджета на МВР - защото видяхме какви огромни средства се хвърлят в опазване на сградата на Парламенат и удобството на управляващите. По време на протестите дори често си мислех, че полицаите са повече от протестиращите - толкова голям беше страха. Това ли е националната доктрина в областта на сигурността, а именно, че вътрешния враг е по-важен от външния?!

http://idvassilev.blogspot.com/2014/09/blog-post_4.html

05.09 2014 в 20:57

Приемането в ЕС и НАТО бе национална кауза, подкрепена от болшинството парламентарно представени партии.
Това, че на теб ти плащат да ръсиш антибългарска пропаганда не означава, че българинът не знае какво иска.

05.09 2014 в 20:47

Аре бе, шорошомолците - щом искате да ви пази Педероатлантическия пакт, събирайте пари помежду си и им плащайте от джоба си. Няма да бъркате в държавния бюджет.

Народа не е длъжен да издържа еврогейски и пиндоски шапкари заради вас. И без това никой не ни е питал, дали искаме членство в Еврогейския съюз и Педероатлантическия алианс.

Трябва да има референдум по такива въпроси от национално значение, като присъединяване към некви милитаристични агресивни военни пактове и западяшки неоколониалистични структури.

05.09 2014 в 18:43

Подобен ангажимент е задължителен.
Проблемът е, че трябват и пари.
Крайно времеме е хората да започнат да изискват от избранниците правилните неща: работещо правосъдие, бизнес климат, свободен пазар, все условия необходими за привличането на чужди и местни инвестиции, които да доведат до растеж на печалби и доходи.
Моля не се подвеждайте по политици, които ще ви обещаят по висока МРЗ, тя увеличава безработицата.
Не се подвеждайте по популисти, които ви намалят цената на тока, това означава кредити, които после ще плащате вие с лихвите.
Искайте не подаяния, искайте условия.

05.09 2014 в 18:29
Май е време да се преродиш пак.

"Последното ми прераждане е било някъде през 1730 година. Програмата показа, че съм бил жена пастир, но не съм се прераждал често, което било хубаво. Защото колкото по-рядко го правиш, толкова по-стойностен живот водиш. На хората, които по-често се прераждат се им се дават повече шансове да се поправят", обясни Плевнелиев.